Zimbabwe: vládní strana Zanu-PF vítězí, prezident se nemění

Volby v Zimbabwe skončily a i přes zdržení a obvinění týkající se objektivity voleb z nich vzešel staronový prezident Emmerson Mnangagwa.

Voleb se v zemi jihovýchodní Afriky zúčastnilo 69 % registrovaných voličů. Hlasování, které se neočekávaně protáhlo, bylo, co se dvou horkých kandidátů Emmersona Mnangagwy a Nelsona Chamisy týče, v podstatě reprízou posledních prezidentských voleb. V roce 2018 Mnangwga získal 50,8 % hlasů a Chamisa 44,03 %. Zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa byl v sobotu 26. srpna pozdě večer znovu zvolen na druhé a poslední pětileté funkční období. Výsledky byly oznámeny mnohem dříve, než se očekávalo. Sám Mnangagwa v neděli poděkoval zimbabwskému lidu za pokojný průběh celého volebního procesu. Znovuzvolení prezidenta Emmersona Mnangagwy podle mluvčího vládnoucí strany ZANU-PF “ukazuje, že Zimbabwané jsou demokratičtí” a že “v zemi se rodí nová důvěra”. “Je dobře, že mezi Zimbabwany začíná být díky tomu, co prezident dělá, vkládána nová důvěra, což se odráží ve zvýšeném volebním náskoku, který jsme tentokrát měli oproti předchozím volbám,” uvedl Christopher Mutsvangwa.

Volební komise vyhlásila, že Mnangagwa získal něco málo přes 2,3 milionu ze 4,4 milionu odevzdaných hlasů. Chamisa získal 1,9 milionu. Vůdce opozice Nelson Chamisa však po zveřejnění volebních výsledků tvrdil, že ve volbách v zemi došlo k “zjevným a gigantickým podvodům”. Zimbabwská policie totiž například ve čtvrtek 24. srpna oznámila, že zatkla 41 pracovníků skupin monitorujících hlasování a zabavila jejich vybavení včetně počítačů pro sčítání výsledků hlasování. Policejní mluvčí Paul Nyathi pracovníky obvinil z účasti na “podvratné a trestné činnosti” a z “koordinace údajného zveřejňování výsledků voleb některými občanskými organizacemi”. Zprávy též uvádějí, že v některých volebních místnostech v Zimbabwe panoval chaos, protože došly hlasovací lístky, které byly dodány až s desetihodinovým zpožděním, a úředníci museli ve středu večer v mnoha volebních místnostech přerušit hlasování. Mnangagwovo vítězství znamená, že si strana ZANU-PF udržela vedení vlády, které zastávala po celých 43 let historie Zimbabwe od přejmenování země po získání nezávislosti na vládě bílé menšiny v roce 1980. Zimbabwe mělo za tu dobu jen dva vůdce, dlouho vládnoucího autokrata Roberta Mugabeho a právě Emmersona Mnangagwu. Mluvčí strany ZANU-PF Mutsvangwa se narozdíl od opozičního kandidáta nedomnívá, že by byl jakkoliv narušel volebním systém a vyzval opoziční stranu ke stejnému postoji. “Chválíme hlavního zastánce opozice Nelsona Chamisu za dobrou show. Sice se mu nepodařilo uspět, ale byla to dobrá show, ukázala, že Zimbabwané jsou demokratičtí,” řekl novinářům. Mluvčí ZANU-PF se rovněž vyjádřil k mezinárodní kritice ze strany Evropské unie a Spojených států a uvedl, že jejich angažovanost v afrických záležitostech “připomíná postkoloniální psychózu, postimperiální úzkost”.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.