SWIFT hlásí rekordní využití dolaru při červencových globálních transakcích

Celých 46 % transakcí připadlo na americký dolar, svůj podíl posílil na úkor eura.

V době, kdy se hovoří o dedolarizaci a zmenšující se roli amerického dolaru, podíl dolaru na vypořádání mezinárodního obchodu vzrostl na rekordní úroveň, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na statistiky mezinárodního platebního systému SWIFT.

Systém SWIFT byl spuštěn v roce 1973, aby sloužil jako neutrální platforma pro komunikaci bank o finančních převodech, transakcích a obchodech. Služba propojuje více než 11 000 finančních institucí ve více než 200 zemích a teritoriích.

V červenci 2023 se 46 % všech transakcí na světě uskutečnilo v americkém dolaru oproti zhruba třetině před deseti lety.

Podíl eura sklouzl z maxima 46 % v roce 2012 na 24 %. Rostoucího počtu dolarových transakcí SWIFT bylo z velké části dosaženo právě na úkor eura. Podíl společné evropské měny na obchodech se dostal na historicky nejnižší úroveň.

Čínský jüan se na transakcích podílel pouze 3 %, což je však stokrát více než v roce 2010 (0,03 %).

Stále více zemí se vzdává amerického dolaru ve prospěch čínského jüanu nebo jiných národních měn. V čele celosvětového hnutí za de-dolarizaci stojí země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Seskupení v uplynulém týdnu ukončilo svůj 15. výroční summit a vedoucí představitelé BRICS se shodli, že je důležité podporovat používání národních měn v mezinárodním obchodě a finančních transakcích.

Mnozí ekonomové včetně nositele Nobelovy ceny Paula Krugmana varovali, že dominance amerického dolaru nebude trvat věčně, většina z nich však nepovažuje čínský jüan za vážnou hrozbu dolarové hegemonii. Další ekonomové ale podobné predikce odmítají s tím, že dolar je pevně v sedle.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.