Případ dedolarizace

Americké sankce zvyšují motivace pro dedolarizaci. Například Rusko usiluje o nedolarové úvěry a hromadí zlato.

Ken Moak píše o procesu dedolarizace pro Asia Times.

Hlavním důvodem rizik v obchodním i finančním systému je globálně vzato dolarová hegemonie. Ta totiž dovoluje USA uvalovat sankce na kohokoliv, kdo vybočí z americké linie, nebo dělá něco, co USA označují za narušení jejich národních zájmů.

Donald Trump uvalil sankce na země, které by nakoupily íránskou ropu nebo s Íránem obchodovaly, což Írán velice poškozuje. Zasáhlo to i evropské firmy. To, že Írán nemůže prodat ropu ani přijmout zahraniční investice, ho velice poškozuje.

Je to jen jeden příklad z mnoha, píše Moak. Sankce mají zničující dopad a motivuje země, abys provedly tzv. dedolarizaci. Rusko a Čína používají své měny pro obchod i investice. Rusko usiluje o nedolarové úvěry a hromadí zlato. Posledním pokusem je vytvoření alternativního systému, navrženého Ruskem, Čínou a EU.

Návrh se týká toho, jak se vyhnout SWIFT systému plateb, který USA ovládly. Systém je podřízen americkému právu, tedy se týká i transakcí, které vlastně nemají s USA co do činění. Je to absolutní zneužití moci USA. Je tím ohrožen světový ekonomický a finanční systém.

Americké sankce přispěly k hyperinflaci v Zimbabwe, tvrdí autor.

Pokud nevznikne alternativa vůči SWIFTu, pak budou dál USA uplatňovat extrateritoriální sankce, tak si podřizovat svět svým pravidlům a hrozit sankcemi všude.

Svět by proto měl podpořit snahy Číny, Ruska a EU směřující k alternativnímu platebnímu systému, kdy budou jejich měny používány pro obchodní transakce. Tento systém by mohl přispět ke stabilizaci světového obchodu a finančních trhů. Americké sankce by tím přestaly být efektivní. Dají se také využívat půjčky v eurech či jüanech, čímž by se obešel MMF, který řídí USA. Nemluvě o jejich podmíněných úvěrech, které vedou k tomu, že země musejí aplikovat škrtací programy.

Čína je největším obchodním partnerem pro 120 zemí na světě, takže použití jüanu je možné, i efektivní. Může to vysvětlit úspěch iniciativy Jeden pás, jedna stezka. Již nyní se tohoto projektu účastní přes 80 zemí a obchod s nimi roste. Jüan se v této souvislosti stává důležitou měnou.

Bez dolaru to jde, což může vysvětlovat i postup USA vůči Číně.

Debata o dedolarizaci může vést k alternativnímu platebnímu systému. Když nebude již dále existovat dolarová hegemonie, pak budou mít země skutečně právo na sebeurčení. Je ale jasné, že ustanovení alternativního platebního systému vyžaduje silnou politickou vůli. A je také jasné, že USA budou nutit své spojence, aby touto cestou nešly. Stačí si vzpomenout na tvrzení vůči Číně, že používá „predátorské ekonomické praktiky“.

Alternativní finanční systém je prostě způsob, jak budou jiné země prosazovat své ekonomické zájmy. A je to v zájmu posílení celého světového ekonomického a finančního systému, zakončuje autor.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.