Moskva: Společná měna BRICS „nebude pravděpodobně v krátké době realizovatelná“

Podle kremelského mluvčího je společná měna skupiny BRICS zatím jenom předmětem diskuzí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v uplynulém týdnu hovořil na téma vzniku společné měny seskupení BRICS. Peskov sdělil, že v krátkodobé perspektivě je realizace společné měny nereálná, nicméně je tématem diskuze, která bude pokračovat.

„Proces dedolarizace světové ekonomiky nezadržitelně probíhá. Mnoho zemí tíhne k trajektorii používání národních měn ve vzájemném zúčtování. Také se přirozeně vedou odborné diskuse o možnosti, účelnosti a proveditelnosti plánů na zavedení národní měny, nějakých integračních procesů. Jedná se stále o diskusní proces a je zřejmé, že bude trvat dlouho. V krátké době to pravděpodobně nebude realizovatelné,“ citovaly 3. srpna Peskova noviny Vědomosti.

Kremelský mluvčí dále řekl, že používání národních měn se už stalo „realitou, která se rozšiřuje v celosvětovém měřítku“ a netýká se jenom zemí, které čelí sankcím, ale i těch které „uvědomují výhodnost tohoto režimu“.

Kreml tak reagoval na opakované výzvy brazilského prezident Lula da Silvy, píše ruský list. Brazilský prezident opakovaně řekl, že podporuje vznik alternativ k dolaru, včetně právě společné měny BRICS. Ruský prezident Vladimir Putin přitom v červnu 2022 oznámil svůj záměr založit „mezinárodní rezervní měnu“ postavenou na koši měn zemí BRICS.

Podle čínského státního média Global Times Rusko očekává, že téma společné měny bude tématem srpnového jednání summitu skupiny v Jihoafrické republice.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.