Kdy bude měna BRICS konkurovat americkému dolaru?

Země BRICS, Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika zintenzivnily úsilí o zavedení alternativní měny k americkému dolaru.

Mohou mít země BRICS úspěšnou a životaschopnou alternativu k americkému dolaru? Co je potřeba k tomu, aby se tato vize stala realitou? Analytici začali uvažovat o využití budoucí měny BRICS k obejití amerických sankcí a zmenšení vlivu dolaru na mezinárodních trzích. Vzestup amerického dolaru byl významný pro nastartování éry hospodářského růstu po druhé světové válce, jeho všudypřítomné používání, včetně využití coby politického nástroje, však přimělo některé země zvažovat jiné možnosti mezinárodního obchodu. Čou Wej-ti, zástupce ředitele Ústavu ekonomie a obchodní správy Středočínské pedagogické univerzity, hovořil o možném zavedení společné měny BRICS v boji proti jednostranným sankcím a hegemonii amerického dolaru na mezinárodních trzích. Podle Čoua vyvolalo tzv. vyzbrojování amerického dolaru nedůvěru ohledně budoucnosti této měny dokonce i v amerických kruzích, což přimělo země, aby zvažovaly alternativy k jejímu používání. Zatímco po druhé světové válce představovalo používání amerického dolaru řadu výhod, “později, s rozvojem světa, včetně neustálého rozvoje zemí BRICS, se výhodnost používání dolaru v mezinárodním vypořádání začala snižovat,” uvedl Čou.

Čou však zároveň dodává, že zavedení měnového bloku BRICS, do něhož jsou integrovány Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, nenahradí americký dolar okamžitě a že vytvoření takové měny bude trvat roky. „Neznamená to, že se dolar náhle zhroutí, ale musíme se zabývat otázkou de-dolarizace. Pokud se například taková regionální měna objeví do poloviny tohoto století, myslím, že to povzbudí rozvoj jak těchto zemí, tak celého světa,” tvrdí Čou. Projekt měny BRICS je teprve v počáteční fázi, avšak změny v oblasti odchodu od dolaru se dějí už teď. Rusko, jedna z největších ekonomik bloku BRICS, přešlo k používání čínského jüanu pro bilaterální zúčtování, aby se vyhnulo americkým sankcím. K tomu se vyjádřil  Čchiang Siao-jün , ředitel Centra rusko-středoasijských studií při Šanghajském institutu pro mezinárodní studia: „Používání jüanu nebo rublu při platbách je nejslibnějším způsobem, jak se odklonit od západního platebního systému.“ O projektu emise společné měny pro transakce mezi zeměmi bloku BRICS se začalo uvažovat již v loňském roce, kdy ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že se o této iniciativě uvažuje na summitu BRICS konaném v Číně, s cílem zaměřit se proti hegemonii USA. Místopředseda ruské Státní dumy Alexandr Babakov též nedávno uvedl, že vydání takové měny bude projednáváno na příštím summitu BRICS, který se bude konat v srpnu v jihoafrickém Durbanu, spolu se začleněním nových zemí do bloku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.