Německo umožní cizincům rychlejší nabytí občanství

Koaliční vláda se dohodla na návrhu zákona, který urychlí naturalizaci. Bude také možné získat dvojí občanství.

Spolková vláda odsouhlasila návrh nového zákona o občanství z pera ministryně vnitra Nancy Faeserové. Jeho cílem je usnadnit získání německého občanství, informovala německá Tagesschau.

Spolková vláda chce reformou mimo jiné zatraktivnit Německo pro kvalifikované pracovníky. Zároveň má vytvořit pobídky k lepšímu zakotvení v této zemi a příchodu do společnosti. „Nejlepší mozky světa přilákáme jen tehdy, pokud se v dohledné době budou moci stát plnohodnotnou součástí naší společnosti – se všemi demokratickými právy,“ řekla Faeserová. Podle političky je moderní zákon o občanství rozhodujícím klíčem ke konkurenceschopnosti Německa.

Návrh bude nyní postoupen Spolkovému sněmu. Pokud jej parlament schválí, může vstoupit v platnost. V ideálním případě by to mohlo být v lednu, uvedla Faeserová.

Díky novému zákonu bude v Německu možné naturalizovat se po pěti letech namísto dosavadních osmi. V případě zvláštních integračních úspěchů se lhůta zkrátí dokonce na tři roky.

Podmínkou pro naturalizaci zůstává prokázání integrace a znalosti německého jazyka. Kromě toho musí být lidé zpravidla schopni uživit sebe a své nezaopatřené rodinné příslušníky.

Podmínkou naturalizace zůstává také vyznávání hodnot svobodné společnosti. Osoby, které se dopustily trestných činů z rasistických nebo antisemitských důvodů, jsou proto z naturalizace výslovně vyloučeny.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.