V Německu budou experimentovat se čtyřdenním pracovním týdnem

Celkem 50 firem se zúčastní pilotního projektu čtyřdenního pracovního týdne.

Německo provede experiment se zkrácením placeného pracovního týdne na čtyři dny, píše německá redakční síť RND. Jedná se o první experiment tohoto druhu v Německu.

Pilotní studie se zúčastní více než 50 podniků různých velikostí z různých odvětví. Žádosti o účast v experimentu mohou organizace podávat od 1. září, samotný experiment bude zahájen 1. února příštího roku.

Přihlášené společnosti mají použít nejrůznější varianty zkrácené pracovní doby, s výběrem a aplikací modelů vhodných pro různé činnosti i zaměstnance jim bude pomáhat společnost Intraprenör.

V říjnu 2024 by měla být zveřejněna závěrečná zpráva. Tento pilotní projekt budou financovat samotné společnosti a výše příspěvků závisí na velikosti podniku. Německo se inspirovalo britskou iniciativou 4 Day Week Global.

Vědci chtějí zjistit, zda zaměstnanci, kteří pracují čtyři dny v týdnu místo pěti, jsou skutečně spokojenější se svým životem a cítí se zdravější, méně často navštěvují lékaře, přičemž jejich produktivita práce zůstává stejná. „Cílem je snížit počet pracovních hodin při zachování stejné mzdy,“ říká Jan Bühren z poradenské společnosti Intraprenör.

V Británii se experiment řídil takzvaným principem 100-80-100, což znamená: 100 % platu, 80 % pracovní doby a 100 % výkonu, pro jeho naplnění si podniky měly najít vlastní řešení. V tomto modelovém pokusu se většina společností rozhodla pracovat pouze od pondělí do čtvrtka.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.