Syrský prezident Asad na návštěvě Číny

Očekává se, že cesta vedle hospodářské spolupráce také upevní pozici Číny jako významného hráče v regionu západní Asie.

Syrský prezident Bašár Asad odcestoval dnes 21. září do Číny, kde se bude na oficiální pozvání svého protějšku Si Ťin-pchinga účastnit syrsko-čínského summitu.

Podle syrských médií vede Asad politickou a hospodářskou delegaci na vysoké úrovni na oficiálních jednáních ve městech Peking a Kanton.

Jedná se o první oficiální cestu syrského lídra od roku 2004.

Analytici očekávají, že předmětem summitu bude celá řada dohod a že syrsko-čínská spolupráce přinese upevnění pozice Čína jako významného hráče v regionu západní Asie, uvedl list The Cradle. Peking už sehrál významnou úlohu při normalizaci vztahů Íránu a Saúdské Arábie v regionu, která byla pro Sýrii výhodnou. Krátce poté se Sýrie stala členem Ligy arabských zemí.  Mluvčí čínské diplomacie označil pak tento krok za důkaz toho, že se vliv USA v regionu zmenšuje.

Letos v březnu Čína kritizovala USA za jejich přítomnost v Sýrii a vyzvala je, aby ukončily nezákonnou vojenskou okupaci Sýrie a přestaly drancovat její zdroje. Peking zdůraznil, že přítomnost USA v Sýrii zhoršuje humanitární krizi v zemi.

Už v loňském roce podepsali čínští a syrští představitelé memorandum o porozumění, v němž Damašek uvítal zapojení do iniciativy Pásmo a cesta (BRI), což je megalomanský infrastrukturní projekt, jehož cílem je přivést kapitál a infrastrukturu do zemí globálního Jihu a zároveň výrazně posílit propojení v oblasti obchodu, financí a kultury. Očekává se, že syrsko-čínský summit nyní rozšíří spolupráci obou zemí i na potravinářský, farmaceutický a technologický sektor.

Ilustrační foto: Autor-Kremlin.ru, CC BY 4.0. via Wikicommons.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.