Jak vidí možnosti odklonu od dolaru noví členové BRICSu

Jednotlivé země, o které se BRICS má rozšířit, se k možnostem dedolarizace světového obchodu staví odlišně.

Nově přizvanými členy BRICS jsou Írán, Spojené arabské emiráty, Egypt, Argentina, Saúdská Arábie a Etiopie, napsal list Business Insider v článku, který se věnuje dalším možnostem dedolarizace v souvislosti s novými členy seskupení a jejich zájmy.

Nejvíce se k dedolarizaci obchodních vztahů hlásí Írán, který čelí americkým sankcím. Ostatní členové mají ale různé postoje k alternativám k dolaru.

List uvádí, že vstup Saúdské Arábie, Íránu a Spojených arabských emirátů do nezápadního seskupení je velkou událostí. Tyto země jsou významnými vývozci energií. Obchod s energetickými komoditami se obvykle denominuje v amerických dolarech a jde o klíčovou součást globální ekonomiky.

Pokud by se tito vývozci vydali směrem k obchodování v jiných než dolarových měnách, dedolarizace by mohla dostat novou dynamiku.

Jaké postoje k odchodu od dolaru má brzy šest nových členů BRICSu

Jak už řečeno, Írán jako vývozce energii je proponentem dedolarizace díky tlaku amerických sankcí. Od roku 2012 od něj Čína nakupuje ropu v jüanech, od nedávna se k obchodování s Čínou využívá také íránská měna rijál. Země volá také po využití domácích národních měn pro obchody s Indií. Írán a Rusko využívají pro vzájemné obchodování společný finanční mechanismus.

Spojené arabské emiráty neučinily žádná veřejná prohlášení ohledně dolaru. Nicméně, list uvádí, že měna SAE dirham se stala letos nástrojem pro platby Indie za ruskou ropu. V srpnu se uskutečnila transakce mezi indickou společností a Abu Dhabi National Oil Company v indických rupiích. Vstupem do BRICS dává země najevo, že se chce zbavit přílišné závislosti na západních zemích.

Egypt od roku 2022 trpí nedostatkem amerických dolarů v důsledku zvýšení úrokových sazeb FEDem, které americký dolar posílilo. Od března 2022 ztratila egyptská libra polovinu své ceny. Důsledkem je zdražení dovozů a zvýšení cen. Letos v březnu řekl egyptský ministr obchodu, že země velmi vážně uvažuje o nedolarových transakcích. Egypt jednal o použití čínského jüanu, indické rupie nebo ruského rublu k úhradě svých dovozů. Zatím se s žádnou z těchto zemí nedohodl. Letos země také začala vydávat dluhopisy denominované v japonských jenech a brzy plánuje vydat také dluhopisy denominované v čínských jüanech.

Argentina nemá k dolaru jednoznačný postoj. Země začala více využívat čínský jüan pro transakce s Čínou, protože trpí podobným problémem jako Egypt. Nicméně Argentinci roky hromadí dolar, aby se zajistili proti volatilnímu pesu. Proto bude těžké si představit, že by se země zcela zbavila dolaru. Současný kandidát na prezidenta Javier Milei dokonce navrhnul, aby se dolar stal národní měnou a nahradil peso.

Vstup Saúdské Arábie, která je strategickým partnerem USA, bylo překvapením. Země nicméně už dala v minulosti najevo, že je otevřena obchodování bez dolarů a podle představitelů země je rovněž otevřena další diskuzi na toto téma.

Etiopie, která si prošla nedávno občanskou válkou (2020-2022), trpí podobně jako Egypt nebo Argentina nedostatkem amerického dolaru. Její zájem o BRICS je podle článku vyvolán především touhou pro alternativním světovém řádu. Nezdá se ale, že by Etiopie učinila nějaká prohlášení k tématu dedolarizace.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.