Německo je největší trh robotů v Evropě, řeší tak nedostatek lidí

Stále větší nedostatek pracovníků díky demografické změně v Německu řeší extenzivním zaváděním robotů.

Německo se snaží vyřešit akutní nedostatek pracovníků zavedením robotů. Německé malé a středně velké podniky se obrací k automatizaci vzhledem k tomu, že se potýkají s nedostatkem lidí v souvislosti s odchodem generace „baby boomers“ do důchodu.

Letos v červnu chybělo v Německu celkem 1,7 milionů pracovníků. Německá obchodní a průmyslová komora uvedla, že polovina společností nemá jak zaplnit volná místa. Podle odhadů to stojí růst největší evropské ekonomiky téměř 100 miliard eur ročně.

Větší počet pracujících žen a prudký nárůst přistěhovalectví pomohly v Německu v posledních letech vyrovnat demografické změny. V současnosti ale dochází k nástupu demograficky mnohem menší kohorty lidí v důsledku snížené porodnosti. Spolkový úřad práce, že se počet pracovníků do roku 2035 sníží o 7 milionů osob.

Díky velkým investicím do automatizace ze strany výrobců automobilů a dalších průmyslových gigantů je Německo již čtvrtým největším trhem pro roboty na světě a největším v Evropě. Podle Mezinárodní federace robotiky bylo v loňském roce v Německu instalováno přibližně 26 000 jednotek – toto číslo bylo překonáno až v roce 2018, než pandemie Covid-19 zpomalila průměrný 4% roční růst.

Automatizaci v současnosti pomáhá i fakt, že využití robotů je stále jednodušší a už nevyžaduje žádné zvláštní programovací schopnosti. Roboti mají využití také při zlepšování podmínek práce, slouží ke zvedání těžkých břemen a dalších fyzicky náročných úkonech. Jak ale řekl Matthias Krust z firmy pro výrobu autobusů Daimler Truck má svoje omezení: „Není však nic flexibilnějšího než člověk…Čím je výroba složitější, diferencovanější, tím je použití robotů obtížnější.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.