OPEC: Do energetiky je třeba investovat 12 bilionů dolarů

V důsledku nedostatečných investic by do roku 2045 mohly ceny energií podstatně vzrůst.

Generální tajemník OPEC Heytham Al-Ghais uvedl, že ceny energií by mohly do roku 2045 vzrůst kvůli nedostatečným investicím do tohoto odvětví nejméně o 12 bilionů dolarů.

„Kvůli nedostatečným investicím vlastně ohrožujeme energetickou bezpečnost“  řekl a dodal: „Pokud se chce světová ekonomika vyhnout vyšším cenám energií, musí se investice do ropného průmyslu výrazně zvýšit. Myslím si, že ceny a volatilita porostou s tím, jak se bude zvyšovat poptávka.“

Ceny ropy v posledních měsících rychle rostly díky snižování produkce OPEC+ při silné poptávce.

Minulé pondělí dosáhla cena ropy Brent svého maxima kolem 96 dolarů za barel,  později se obchodovala za 92 dolarů a pokles pokračoval v pátek 9. října na hodnotu 84, 58 dolaru ze jeden barel ropy Brent.

Al-Ghais nicméně upozornil, že dosažení cenové hranice 100 dolarů za barel je možné: „Faktory, které by k tomu mohly vést, jsou stále na místě kvůli nedostatku investic.“

Šéf OPEC zdůraznil, že fosilní paliva zůstanou zásadní součástí světového energetického prostředí, zejména vzhledem k tempu populačního a ekonomického růstu. Samotné obnovitelné zdroje nebo vodík nebudou k uspokojení budoucí poptávky po energii stačit. Naproti tomu šéf Mezinárodní energetické agentury MAE Fatih Birol je toho názoru, že „i bez nových klimatických politik dosáhne poptávka po všech třech fosilních palivech v nadcházejících letech svého vrcholu.“  „Je to poprvé, kdy je v tomto desetiletí patrný vrchol poptávky po každém z paliv – tedy dříve, než mnozí předpokládali,“ dodal Birol dále.

Pro klíčové členy OPEC, jako je například Saúdská Arábie, je důležité udržet cenu ropy na uzdě. Další růst cen by totiž mohl narušit globální poptávku. Saúdská Arábie i Rusko v září vývoz ropy zvýšily, dohromady o 1 milion barelů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.