Britské banky se připravují na protičínské sankce

Britské finančnictví má úzké vazby na Čínu jako druhou největší ekonomiku na světě.

Hlavní britské bankovní organizace se připravují na možné uvalení sankcí proti Číně. Banky již poskytly britské a americké vládě projekt západní politiky pro takovou situaci, napsala agentura Reuters s odvoláním na Neila Willeyho, ředitele pro sankce v bankovní a finanční asociaci UK Finance. Tato asociace reprezentuje celkem 300 britských firem, včetně bank HSBC, Barclays nebo JP Morgan.

Podle tohoto zdroje organizuje UK Finance již několik měsíců pravidelná setkání velkých britských a zahraničních bank, na nichž se připravuje návrh protičínské politiky. Dokument bude obsahovat zkušenosti získané z již uvalených západních sankcí (včetně sankcí proti Rusku) a výsledky diskuse o důsledcích, které by mohla mít jakákoli omezení vůči Číně.

Tři vysoce postavení londýnští bankéři, kteří si nepřáli být jmenováni, uvedli, že jejich správní rady diskutovaly o možnosti budoucího zpřísnění západních sankcí vůči Číně. Jeden z právních poradců bank sdělil, že další zákazy vůči Číně by mohly vyvolat různé scénáře, od velkých kybernetických útoků až po vojenskou intervenci na Tchaj-wanu.

Odborníci oslovení agenturou Reuters zdůrazňují, že vypracování společné strategie je racionální krok. V minulosti, kdy byly protiruské sankce zavedeny neočekávaně, bylo mnoho společností zmateno a na takové zásadní rozhodnutí evropských politiků nepřipraveno. Nyní se evropské banky snaží situaci předjímat a v souvislosti s růstem napětí mezi Západem a Čínou ohledně statusu Tchaj-wanu, který Peking považuje za čínské území, se na ni připravit.

Čína je druhá největší ekonomika na světě a zůstává pro západní dodavatelské řetězce klíčová. Úzké vazby na Čínu má i britské finančnictví: dvě z největších bank v zemi – HSBC a Standard Chartered – vytvářejí většinu svých zisků v Asii.

Podle právníků jsou současné obavy britských bank vyvolány jednak důrazným přístupem USA k polovodičovému a technologickému průmyslu, jednak zahraničněpolitickými diskusemi. Bidenova administrativa omezila vývoz čipů do Číny, aby Pekingu omezila přístup k vyspělým technologiím.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.