Evropská ekonomika je ze summitu EU-USA zklamaná

Vrcholní představitelé evropského byznysu vyjádřili nespokojenost s výsledky summitu EU-USA ve Washingtonu.

Bylo zklamáním, že se nepodařilo najít trvalé řešení problémů s obchodem s důležitými nerostnými surovinami, ocelí a hliníkem, uvedl v sobotu předseda podnikatelského sdružení BusinessEurope Fredrik Persson. Podobně se vyjádřil i prezident Německého ocelářského svazu Bernhard Osburg. „Litujeme, že zde byla promarněna velká příležitost.“

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA hovořilo o špatném signálu v nejisté době. „Je důležitější než kdy jindy – i v hospodářské politice – stavět na společné síle, abychom zvládli globální výzvy. Očekáváme co nejrychlejší návrat k jednacímu stolu,“ kritizovala prezidentka VDA Hildegard Müllerová.

Na summitu v pátek večer nebylo oznámeno urovnání vážných obchodních konfliktů, jak se doufalo. Americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Rady EU Charles Michel se pouze dohodli na pokračování jednání.

V případě plánované dohody o usnadnění obchodu s nerostnými surovinami používanými při výrobě automobilových baterií, závěrečné prohlášení vágně konstatuje, že bylo dosaženo pokroku. Zmíněná dohoda by totiž měla zajistit, aby společnosti z EU nebyly vyloučeny z dodavatelských řetězců automobilů kvůli novému americkému dotačnímu programu.

Německé noviny Die Welt v této souvislosti upozornily, že Japonsko dohodu získalo už v březnu, „protože je považováno za mnohem důležitější pro současné dodavatelské řetězce USA. EU naproti tomu hovoří o desetiletém časovém rámci, aby se stala zdrojem vzácných zemin. To Washingtonu nestačí,“ říká Fran Burwellová, expertka na EU z think tanku Atlantic Council.

Pokud jde o další naléhavou otázku, americká cla na ocel a hliník, obě strany se pouze těšily, že „v příštích dvou měsících dosáhnou pokroku“. Obchodní spory z dob Trumpovy éry však stále nejsou urovnány. Lhůta pro aktuálně pozastavená americká sankční cla na ocel a hliník vyprší na konci roku 2023. Bez dohody by to pro německý a evropský průmysl mohlo být opět bolestivé.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.