Gruzínská prezidentka odmítla rezignovat po rozsudku Ústavního soudu o její obžalobě

Vládní strana Gruzínský sen začne impeachment současné prezidentky země.

Důvodem mají být její cesty do Evropy, vykonané bez souhlasu vlády. Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová v televizním projevu řekla, že (v rozporu s pondělním verdiktem Ústavního soudu, dle kterého porušila ústavu země) rezignovat nehodlá. Rozsudek podle ní způsobí velké škody na mezinárodní scéně, protože v Gruzii „nezůstala jediná nezávislá instituce kromě instituce prezidenta“.

„Ať nikdo neztrácí naději, příští rok budeme společně schopni uspořádat spravedlivé volby. Půjdu také do parlamentu, který hodlá zahájit řízení o impeachmentu prezidenta. Opozičním poslancům bych doporučila, aby se hlasování o impeachmentu neúčastnili,“ řekla Zurabišviliová.

Ústavní soud Gruzie v pondělí oznámil své stanovisko k impeachmentu současné prezidentky, který iniciovala vládnoucí strana. Soud dal za pravdu členům parlamentní většiny, že Zurabišviliová porušila ústavu země. Důvodem jsou její zahraniční cesty do Evropy, které se konaly bez souhlasu vlády.

Jedná se o bezprecedentní případ v historii gruzínského ústavního soudu. Podle jeho předsedy Meraba Turavy došel soud k názoru, že prezidentka během tří zahraničních cest vykonávala pravomoci reprezentující zemi bez souhlasu vlády, čímž porušila článek 52 gruzínské ústavy. Rozhodnutí, které je konečné a nelze se proti němu odvolat, podpořilo šest z devíti ústavních soudců.

Vládní strana Gruzínský sen podala návrh na impeachment prezidentky před zhruba měsícem. Je přesvědčena, že současná prezidentka odcestovala záměrně a vzdorovitě bez souhlasu vlády na najednání s lídry EU v Berlíně, Bruselu a Paříži. Tématem jednání bylo získání statusu kandidátské země EU.

Žádost k Ústavnímu soudu podepsalo osmdesát poslanců parlamentní většiny. Proces impeachmentu se nyní přesune do parlamentu, ale sama vládnoucí strana pochybuje, že vyvrcholí odvoláním prezidentky. K obžalobě prezidenta je totiž zapotřebí podpory nejméně sta poslanců. Většina opozice je proti impeachmentu a považuje zahájení takové procedury za sabotáž evropské integrace Gruzie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.