Filipíny obviňují Čínu z “nebezpečných manévrů” v Jihočínském moři

Počet námořních konfrontací mezi Čínou a Filipínami roste. Jaké jsou příčiny tohoto napětí v Jihočínském moři?

K poslednímu incidentu došlo poblíž ostrova Thitu, který Filipíny obsadily v 70. letech 20. století a na němž žije asi 400 lidí. Filipíny obvinily Čínu z provádění “nebezpečných manévrů” ve sporném Jihočínském moři poté, co loď čínského námořnictva sledovala filipínské plavidlo a pokusila se mu zkřížit cestu. Filipíny uvedly, že k incidentu došlo 13. října poblíž ostrova Thitu, na Filipínách známého jako ostrov Pag-asa, poté, co loď BRP Benguet vydala lodi Námořnictva lidové osvobozenecké armády (PLAN) 621 rádiové varování. Loď PLAN následně zastínila loď Benguet, která byla na zásobovací misi, a poté se pokusila překročit příď lodi ve vzdálenosti 320 metrů (350 yardů). Informaci uvedly filipínské ozbrojené síly v prohlášení na Facebooku.

Thitu, která je součástí řetězce Spratlyových ostrovů, obsadily Filipíny v 70. letech 20. století a nyní zde žije až 400 lidí. “Tyto nebezpečné manévry představují značné riziko pro námořní bezpečnost, prevenci srážek a ohrožení lidských životů na moři,” uvedl v prohlášení viceadmirál Alberto Carlos, velitel Západního velitelství. “Čína musí okamžitě zastavit tyto nebezpečné akce a chovat se profesionálně tím, že bude dodržovat mezinárodní právo.” Filipíny a Čína, která si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, se v posledních měsících několikrát střetly v oblastech, které se nacházejí v manilské výlučné ekonomické zóně (EEZ) o šířce 200 námořních mil (370 km). Minulý měsíc potápěči filipínské pobřežní stráže odstranili plovoucí bariéru instalovanou na Scarborough Shoal, kterou Peking Manile zabavil po několikaměsíčním sporu v roce 2012.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.