V Rusku se bude vyrábět tequila. Země získala mexické povolení

Ruský lihovar dostal povolení k výrobě mexické tequily z dovezeného destilátu.

Lihovar Kristall v ruské Kaluze získal od mexické vlády licenci na výrobu tequily v Rusku.

Informaci oznámil majitel lihovarnického závodu Pavel Pobědkin.

Výroba tequily se 100% obsahem agáve je v současnosti povolena pouze v sedmi federálních státech Mexika. Vedle toho je možné nápoj s obsahem 49 % agáve dovážet jako „bulk“ – destilát, který se dodává a následně stáčí v jiných zemích. Licenci už podle zprávy získal běloruský lihovar, který produkuje tequilu „Tolteca“. Nyní bude výrobu národního mexického nápoje zřizovat také licencovaný kalužský závod Kristall, který se touto problematikou zabývá již rok. Zahájení výroby je plánováno na druhé čtvrtletí příštího roku.

Mexické úřady si zajistily v druhé polovině minulého století výhradní používání názvu “tequila”. V roce 1974 Mexiko zavedlo zákon, podle něhož se tequilou může nazývat pouze alkoholický nápoj ze šťávy z modré agáve, který byl vyroben v určitých oblastech Mexika. Podle tohoto zákona musí výrobci, kteří chtějí zahájit výrobu tequily, získat povolení nebo licenci od vlády prostřednictvím Mexického institutu průmyslového vlastnictví.

V Rusku je výroba alkoholu regulována státem. Podle zákona je možné vyrábět jenom ty alkoholické nápoje, které mají příslušné státní normy. Podle majitele firmy Kristall Pobědkina je už příslušná norma pro ruskou výrobu tequily vypracována a měla by začít platit ve druhém čtvrtletí roku 2024.

Podle údajů Rosstatu patří společnost Kristall se sídlem v Kaluze mezi deset největších výrobců alkoholu v Rusku z hlediska produkce: ročně vyrobí 20 milionů litrů alkoholu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.