Místo Evropy jih. Gazprom se chystá expandovat do střední Asie

Ruská státní firma chce zvýšit dodávky plynu, posílit infrastrukturu a podílet se na plynofikaci střední Asie, kterou jako trh doposud zanedbávala.

Ruská státní firma Gazprom plánuje posílit svoji přítomnost na trzích střední Asie v následujících 15 letech, sdělil médiím její šéf Alexej Miller. Firma má zájem na navýšení vývozů do Kazachstánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. Kromě toho chce zvážit stavbu dalších plynovodů, rozšíření existující infrastruktury a plynofikaci.

V současnosti jsou dodávky zemního plynu do středoasijských zemí malé, nicméně analytici počítají s tím, že by je bylo možné do roku 2030 navýšit až na 20 miliard kubických metrů ročně. Marže na těchto trzích však budou menší než na evropském trhu.

Miller poprvé nastínil novou koncepci působení společnosti ve střední Asii, které Gazprom dosud jako odbytovému trhu nevěnoval velkou pozornost. Hned po ukončení dodávek do Evropy oznámila ruská firma svůj zájem vytvořit plynárenskou unii s Kazachstánem a Uzbekistánem.

Od října fungují dodávky plynu z Ruska do Uzbekistánu přes plynovod Střední Asie-Centrum, a to v reverzním režimu. Země se dohodly na vývozu 2,8 miliardy metrů krychlových během dvou let.

Miller řekl, že Gazprom dále chce zvýšit dodávky prostřednictvím plynovodu Střední Asie-Centrum do Kazachstánu a vybudovat nové přepravní kapacity plynu v Kazachstánu. Firma je také ochotna pomoci střední Asii s plynofikací. Gazprom se zabývá také stávajícím koridorem Buchara-Ural a novými trasami pro přepravu plynu, které se mohou objevit, řekl šéf Gazpromu. V případě Kazachstánu s plynofikací především severních a severovýchodních regionů země, které sousedí s Ruskem.

Autor: Adyakz via Wikicommons

K této spolupráci je potřeba dosáhnout dohody se středoasijskými vládami. Smluvní základ pro spolupráci s Kazachstánem, Uzbekistánem a Kyrgyzstánem v horizontu příštích 15 let bude připraven do poloviny roku 2024, řekl Miller.

První místopředseda vlády Kazachstánu Roman Skljar v souvislosti s tím uvedl, že Rusko a Kazachstán plánují podepsat dohodu o dodávkách 3 miliard metrů krychlových plynu ročně a nevylučují zvýšení objemu. „Budeme o tom jednat v polovině příštího roku. Nyní podepíšeme asi 3 miliardy metrů krychlových a pak budeme jednat dál,“ řekl dále.

V uplynulém roce dovezl Kazachstán z Ruska 7,3 miliardy metrů krychlových plynu, v prvních osmi měsících roku 2023 činil dovoz z Ruska přibližně 3,13 miliardy metrů krychlových. Do Kyrgyzstánu směřovalo méně než 0,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Do Uzbekistánu nebyly do října 2023 žádné dodávky, ale Gazprom přeprodal plyn z Turkmenistánu.

Ruští experti vidí ve střední Asii potenciál pro ruský zemní plyn. Do roku 2025 lze podle nich hovořit o poptávce po plynu ve výši 5-6 miliard metrů krychlových a do roku 2028-2030 může dovozní potenciál vzrůst na 17-20 miliard metrů krychlových, z toho 10 miliard metrů krychlových do Uzbekistánu.

Z hlediska ceny se v současnosti Rusko může soustředit na úroveň 150-160 dolarů za tisíc metrů krychlových (Turkmenistán za tuto cenu letos dodával plyn Uzbekistánu). Ve střednědobém horizontu na 200 dolarů.

Plusem je absence vývozního cla ve výši 30 % pro dodávky do Kazachstánu a také malé přepravní vzdálenosti, zejména pokud lze využít trasu Buchara-Ural.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor-Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.