Jazzové okénko Jana Schneidera: Ask A Woman Who Knows, Drumtown, Hush a bye

Vstupte do fascinujícího světa jazzu pohledem Jana Schneidera na tento hudební žánr. Jeho výběr skladeb tentokrát přináší také zajímavou hru na bicí, která muzice dodávají potřebnou šťávu.

Slavná zpěvačka Dinah Washington podala svým nezaměnitelným způsobem skladbu Ask A Woman Who Knows. Myslím, že je zbytečné cokoliv dodávat….

V civilu právník Peter Sims, za bubny divoký Pete LaRoca hraje se svou kapelou vlastní kompozici „Drumtown“, a věren názvu dá také krásné sólo. Na kontrabas hraje Santi Debriano, na piano George Cables. A nad tím vším zní saxofonisté Dave Liebman, Lance Bryant, Ricky Ford a trumpetista Jimmy Owens.

Kvartet skvělého bubeníka Takeo Moriyami hraje slavné téma Hush a bye, v němž dominuje saxofonista Katsumi Odagiri. Jeho sólo svědčí o velké zkušenosti, doslova „protřelosti“ tohoto muzikanta. Je dlouhé, ale nenudí, neopakuje se, nezacyklí se, má stále co povědět. Piano hraje Fumio Itabashi, kontrabas Hideaki Mochizuki. Ale stejně je nutno uznat, že tu šťávu celé skladbě dává bubeník, s jakou chutí on tříská do těch činelů, to je prostě zážitek!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.