Úroveň znečistění vzduchu v Číně naznačuje návrat ekonomického růstu

Zvýšené znečistění vzduchu v pěti velkých čínských městech by mohlo znamenat prudký růst ekonomiky.

Podle výzkumníků ze společnosti DataTrek Research naznačuje současný vysoký růst znečištění ovzduší v Číně, že se tamní ekonomika chystá prudce růst. Je pravděpodobné, že to bude znamenat i růst cen ropy.

Pět největších čínských měst zaznamenalo nárůst znečištění ovzduší, který má silnou souvislost s hospodářským oživením. Přestože je znečištěný vzduch škodlivý, jedná se o pozitivní znamení pro čínskou ekonomiku, která od začátku roku zpomaluje.

„Pomalé zotavování země z dlouhodobé odstávky způsobené pandemií bylo na obloze nad největšími městy země patrné dlouho předtím, než se projevilo v oficiálních ekonomických údajích země,“ uvedl zakladatel společnosti DataTrek Research Nicholas Colas. Potrvá několik týdnů, než se tento nedávný nárůst znečištění ovzduší projeví v oficiálních ekonomických údajích. Pokud se tak ale stane, bude to znamenat „synchronizovanou hospodářskou expanzi“.

Faktem je, že v největších čínských městech zvyšuje výrobu více továren a souběžně s tím se zvyšuje i spotřebitelská aktivita – lidé více cestují a konzumují, což má přímý vliv na znečištění. Zhoršení životního prostředí bylo zaznamenáno v Pekingu, Kantonu, Čchung-čchingu, Šen-čenu a Šanghaji.

Podle Colase by se měl tento vývoj následně podepsat i na cenách ropy – v nadcházejících měsících by se v důsledku ekonomického oživení v Číně mohly zvýšit.

Ceny ropy Brent v létě prudce vzrostly a v září se přiblížily 100 dolarům za barel, ale od té doby rychle klesají. V minulém týdnu znovu poklesly ze zhruba 86 dolarů na asi 80 dolarů za jeden barel.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.