Summit Čína-USA: Dohoda o posílení spolupráce v oblasti umělé inteligence a obnovení vojenské komunikace

Čínský prezident Si Ťin-pching se ve středu sešel s americkým prezidentem Joem Bidenem na summitu v sídle Filoli na jihu San Francisca. Oba vedoucí představitelé vedli diskusi o řadě dvoustranných i globálních otázek včetně oblastí potenciální spolupráce a vyměnili si názory na oblasti, v nichž se jejich názory liší.

Obě strany se dohodly na podpoře a posílení dialogu a spolupráce v různých oblastech, včetně navázání mezivládního dialogu o umělé inteligenci, zřízení čínsko-americké pracovní skupiny pro spolupráci v oblasti kontroly drog za účelem realizace protidrogové spolupráce, obnovení komunikace na vysoké vojenské úrovni, pracovních setkání čínsko-amerického ministerstva obrany, setkání čínsko-amerického vojenského konzultačního mechanismu námořní bezpečnosti na základě rovnosti a respektu a vedení rozhovorů čínsko-amerických vojenských regionálních představitelů.

Dohodli se rovněž na výrazném zvýšení počtu letů na počátku příštího roku, rozšíření výměn mimo jiné v oblasti vzdělávání, zahraničních studentů, mládeže, kultury, sportu a obchodních kruhů.

Největší sporný bod však zůstává a tím je Tchaj-wan.

Podle Bílého domu Biden trvá na zachování „míru a stability“ na Tchaj-wanu. Biden dal na setkání jasně najevo, že USA vyzvaly Číňany, aby respektovali volební procesy na Tchaj-wanu. Si Ťin-pching údajně během výměny názorů s Bidenem vyjádřil trvalé obavy a poznamenal, že otázka Tchaj-wanu je největším a potenciálně nejnebezpečnějším konfliktem ve vztazích mezi USA a Čínou.

Tchaj-wan, který je od Číny oddělen pouze průlivem, má již desítky let demokratickou vládu. Čína však považuje Tchaj-wan s více než 23 miliony obyvatel za součást svého území. Oblast je opakovaně dějištěm vojenských demonstrací síly. Existují obavy, že by Čína mohla Tchaj-wan napadnout – podobně jako to nedávno udělalo Rusko na Ukrajině.

Vzhledem k politickému napětí mezi jejich zeměmi chtějí být prezidenti pro sebe navzájem snáze dosažitelní po telefonu, uvedl později americký prezident. Dohodli se, že každý z nich může zvednout telefon a zavolat přímo tomu druhému a bude okamžitě vyslyšen.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.