Jazzové okénko Jana Schneidera: Softly as in a Morning Sunrise, All Things You Are a Blue Camel

Další tři jazzové skladby nabídne v dnešní neděli průvodce jazzem od Jana Schneidera. Získejte novou energii s dobrou hudbou.

Pianista Masaru Imada hraje jedno z nejoblíbenějších jazzových témat, původně muzikálové číslo skladatele Sigmunda Romberga (v Maďarsku narozeného Siegmunda Rosenberga) Softly as in a Morning Sunrise. Švunk, drajv a šťávu tomu dodává úžasně přesná, jemně pulsující a inspirující rytmika, kterou tvoří nesmírně vynalézavý kontrabas Kena Suzukiho a nadýchaně jemné bubny Hironobu Fujisawy.

Píše se rok 1953 a pianista Dave Brubeck s altsaxofonistou Paulem Desmondem krásně podávají melodii slavného muzikálového autora Jerome Kerna All Things You Are. Desmondův saxofon je pro něj typicky velejemný, kultivovaný a vynalézavý, následuje nádherné Brubeckovo sólo, řekl bych dokonce s vtipnými barokními názvuky. A ještě ta solidní rytmika: kontrabas hraje Ron Crotty, bicí Joe Dodge.

Na závěr něco orientálního multikulti jazzu. (Dovolím si předeslat, že nemluvím o ideologii multikulturalismu, protože – jak moudře pravil Václav Klaus – jakoukoliv dobrou myšlenku zabijete, když ji přeženete a uděláte z ní –ismus. Mám na mysli svébytnou hudební kulturu, čerpající kreativně z mnoha zdrojů – a co je hlavní: nenuceně, neplánovaně, neideologicky, intuitivně, s radostí a respektem.) Libanonský virtuoz na oud Rabih Abou Khalil a jeho skladba Blue Camel přináší skvělou souhru amerického altsaxofonisty Charlie Mariana a kanadsko-anglického trumpetisty Kenny Wheelera, nápaditá sóla na oud a saxofon, blýskne se i Steve Swallow na baskytaru. A pod tím „mluví“ nejrůznější bubny a bubínky  (Ramesh Shotham, Milton Cardona, Nabil Khaiat). Orientální jazz nelze poslouchat netrpělivě, to je asi jasné, chce to udělat si čas a pohodu, ono se to pak všechno na tom sofistikovaném rytmickém koberci srovná samo a pointy vyzní na těch správných místech. A jelikož je venku psota, myslím, že to je ta správná energeticky přínosná hudba.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.