Burkina a Niger opouštějí G5 Sahel

Vojenští představitelé Burkiny Faso a Nigeru se koncem minulého týdne rozhodli odejít ze skupiny G5 Sahel.

Skupina G5 Sahel byla vytvořena v roce 2014 a byla ustanovena pro boj proti džihádu v africké oblasti Sahel. Lídři pěti zemí se v roce 2017 dohodli na nasazení společné protiteroristické jednotky podporované Francií. Vojenští vládci Burkiny, Nigeru a Mali však nakonec obvinili Paříž, že po letech francouzského nasazení na jejich území hraje tato velmoc přehnanou vojenskou roli, ale v oblasti prevence džihádu dosahuje jen mizivých výsledků. V loňském roce z původních sil pěti zemí vystoupilo také Mali, rovněž v důsledku vojenského převratu. Burkina a Niger se pak “zcela suverénně rozhodly opustit všechny instance G5 Sahel, včetně společných sil” k 29. listopadu, toto uvedly obě země v prohlášení. Média píší o poslední ráně pro boj proti povstalcům v jednom z nejproblematičtějších regionů světa.

“Tato organizace nedosahuje svých cílů. A co hůř, legitimním ambicím našich zemí učinit z G5 Sahel zónu bezpečnosti a rozvoje brání institucionální byrokracie z předchozí (myšleno koloniální) éry, která nás přesvědčuje, že náš proces nezávislosti a důstojnosti není slučitelný s účastí v G5 v její současné podobě,” uvedly výše zmiňované země. v zastřené narážce na Francii dodali, že “G5 Sahel nemůže sloužit cizím zájmům na úkor našich lidí, a už vůbec ne diktátu jakékoli mocnosti ve jménu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.