Čína posiluje vazby s Vietnamem výstavbou moderní železnice

Trasa plánované železnice prochází oblastí, kde se nacházejí největší doly na prvky vzácných zemin.

Čína a Vietnam podepíší dohodu o modernizaci železničních spojů a další infrastruktury, včetně digitálních projektů. Si Ťin-pchingova návštěva Hanoje – první po šesti letech – začala v úterý, krátce poté, co do vietnamského hlavního města přijel i americký prezident Joe Biden, aby posílil dvoustranné vztahy.

Čína zřejmě poskytne Vietnamu granty na rozvoj železnice mezi Kunmingem a přístavem Hai Phong i dalších dopravních spojení z jižní Číny do Hanoje. Tyto granty budou nejspíš poskytnuty bezplatně. Jedná se o velký ústupek zemi, která si tradičně nerada půjčuje. Agentura Reuters nicméně tvrdí, že zatím „však není jasné, zda budou dotace spojeny s půjčkami a jaký bude jejich podíl.“ Vietnamské úřady v předvečer návštěvy čínského prezidenta situaci nekomentovaly.

Spojené státy a další západní země ale mohou takové poskytování dotací vnímat jako vlastní „propadák“, neboť v rámci klimatického plánu nabízely Vietnamu převážně půjčky v tržní hodnotě, aby mu pomohly snížit spotřebu uhlí, uvedla agentura.

Plán modernizace železnice Kunming-Hai Phong prochází oblastí, kde se nacházejí největší naleziště prvků vzácných zemin, která se dosud nepodařilo plně využívat. Vietnam má druhé největší zásoby strategických nerostů na světě, a to zejména těch, které jsou potřebné pro elektromobily a větrné turbíny.

Čína je největším světovým producentem a zpracovatelem kovů vzácných zemin, Peking se ale obvykle zdráhá sdílet technologie jejich zpracování a Hanoj se zase brání jejich vývozu v nezpracovaném stavu. Podle aktuálních informací se společná deklarace této otázky nedotkla, obě strany podepsaly nicméně celkem 36 dohod o spolupráci, včetně už zmíněné železnice.

Další oblastí plánů na čínsko-vietnamskou spolupráci je digitální konektivita. Smyslem má být napojení Vietnamu na čínskou Digitální hedvábnou stezku, vlajkový program Pekingu v rámci širší iniciativy Jeden pás, jedna cesta. Vietnamské ministerstvo zahraničí se v pondělí k věci nevyjádřilo, vietnamský lídr však na říjnovém fóru Pásmo a stezka vyzval k posílení spolupráce v oblasti digitální infrastruktury.

Reuters však i tuto iniciativu hodnotí jako nejasnou, protože v případě strategických projektů mají ve Vietnamu vždy přednost obavy o národní bezpečnost. V současnosti jde zejména o situaci v Jihočínském moři, kde Vietnam a Čína vedou spory o hranice. Společná deklarace na okraj návštěvy čínského lídra nicméně hovoří o bližší spolupráci v oblasti bezpečnosti, a to v oblasti rozvědky a vojenského průmyslu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.