LNG: Proč Rusové najednou dávají přednost dodávkám do Evropy před Čínou?

Ruský vývoz LNG do Evropy dosáhl v listopadu rekordní hodnoty 1,75 milionu tun. Vyplývá to z nových údajů přední komoditní analytické společnosti Kpler.

USA nejsou jedinou zemí, která významně těží ze zrušených dodávek plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream a dalších plynovodů z Ruska, upozornily noviny Berliner Zeitung. Na vývozu do Evropy dobře vydělávají i ruští dodavatelé zkapalněného zemního plynu (LNG). Bez ohledu na to, kolikrát eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová vyzvala evropské společnosti, aby omezily nákupy ruského LNG, trh s plynem má svá vlastní pravidla.

Největší objemy ruského LNG směřovaly v listopadu do Francie a do Belgie. Německo ruský LNG nekupuje, alespoň ne přímo.

Zároveň v listopadu prudce poklesly dodávky ruského LNG do Číny, a to na pouhých 0,1 milionu tun oproti 0,8 milionu tun v předchozím měsíci. Proč však Číňané nakupují méně ruského zkapalněného zemního plynu? Zaprvé, Gazprom dodává do Číny stále více „normálního“ plynu z plynovodů.

Za druhé, zkapalněný zemní plyn se v listopadu v Evropě obchodoval za vyšší cenu než v Asii, což znamená, že evropský trh byl pro ruské dodavatele LNG atraktivnější než trh asijský. Podle novin dokonce čínská korporace CNPC (China National Petroleum Corporation) z tohoto důvodu častěji vystupuje jako obchodník, který v rámci svého portfolia LNG nakupuje ruský LNG ze závodu Jamal a prodává jej dále do Evropy za vyšší cenu.

Celý článek najdete zde v němčině.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.