EU a Katar se dohodly na dlouhodobých nákupech zemního plynu

Objem dohod má nahradit dovozy zemního plynu plynovodem Jamal-Evropa, které skončily v roce 2022.

Katar uzavřel dvě největší a nejdéle trvající dohody o dodávkách zkapalněného zemního plynu se zeměmi EU, které Evropské unii umožní nahradit přibližně 15 % předválečného dovozu z Ruské federace.

Společnost QatarEnergy se minulou středu dohodla se společností Shell na dodávkách zkapalněného zemního plynu do Nizozemska po dobu 27 let. Minulý týden byla uzavřena podobná dohoda o vývozu do Francie se společností TotalEnergies. V rámci každé z těchto smluv bude Katar dodávat 3,5 milionu tun LNG ročně.

EU se doposud zdráhala podepisovat dlouhodobé smlouvy kvůli snižování spotřeby plynu v rámci ekologického přechodu. Nové dohody nicméně jsou v souladu se společným postojem Evropanů, kteří neplánují obnovit obchod s energiemi s Ruskem.

Celkem 7 milionů tun LNG zhruba odpovídá 9,8 miliardám metrů krychlových plynu. Katar tak bude schopen plně nahradit objemy, které Gazprom přečerpával plynovodem Jamal-Evropa, jehož provoz byl v roce 2022 zastaven.

Již v roce 2030 by tak evropští odběratelé mohli dostávat 27 milionů tun LNG (37,8 miliardy metrů krychlových plynu) ročně, z čehož 9 milionů tun by pocházelo z Kataru, odhaduje Kaushal Ramesh, viceprezident pro analýzu trhu LNG ve společnosti Rystad Energy.

Evropské země nemají v plánu obnovit spolupráci s Ruskem v oblasti plynu, a to ani v případě, že válka na Ukrajině skončí. „Tento vztah skončil,“ prohlásil německý velvyslanec ve Velké Británii Miguel Berger. „Nebude cesty zpět,“ tvrdil rovněž britský ministr energetiky Graham Stuart.

Samotné Německo, které těžce zasáhlo přerušení dodávek ruského plynu (přišlo o zhruba polovinu dodávek), se v listopadu 2022 dohodlo s Katarem na nákupu 2 milionů tun LNG ročně po dobu 15 let.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.