Západ zaplatil za Putinův nový obrovský plynový projekt

Výbušné zprávy zveřejněné minulý týden francouzskými domácími médii doplňují rostoucí počet důkazů, které spojují francouzské společnosti s ruským fosilním průmyslem.

Investigativní novináři odhalili, jak Technip Energies, relativně neznámá francouzská strojírenská společnost, pomáhala ruskému energetickému gigantu Novatek pokračovat ve výstavbě Arctic LNG 2 –  nového obrovského závodu společnosti na zkapalněný zemní plyn v Arktidě – navzdory rozsáhlé invazi na Ukrajinu a režimu sankcí EU.

Příběh společnosti Technip by byl šokující izolovaně, ale když se na něj podíváme v kontextu pokračujícího širšího zapojení Francie do ruského průmyslu LNG, stává se skutečně ostudným, okomentoval pro Euronews situaci Andrij Županyn, poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny a předseda podvýboru pro zemní plyn.

Francie je druhým největším dovozcem ruského LNG v Evropě.

TotalEnergies, největší francouzský producent ropy a zemního plynu a 21. největší společnost na světě, dosud odmítala opustit Rusko.

Je to proto, že na obchodování s ruským LNG vydělává obrovské peníze. Podle analýzy společnosti Global Witness je Total největším neruským odběratelem zkapalněného plynu z této země. To do jisté míry vysvětluje, proč se podle průzkumu IEEFA ruský LNG ze závodu Jamal nadále překládá ve francouzském terminálu Montoir-de-Bretagne a posílá na jiné trhy. Francie proto nemůže tvrdit, že tento LNG přispívá k energetické bezpečnosti; jde čistě o zisk, tvrdí Županyn.

Turbíny z Ameriky, elektrické kabely z Itálie

Podle webu Foreign Policy bylo západních firem, které se podílely na projektu Arctic LNG 2, více. Náročný projekt (mrazivé arktické zimy) na odlehlém poloostrově Gydan totiž vyžadoval nejlepší světové inženýry a špičkové technologie, aby se plyn dostal ze země, zkapalnil a naložil do tankerů. Turbíny jsou nejmodernější, dodala je americká inženýrská společnost Baker Hughes. Výměníky tepla potřebné k chlazení plynu dodala německá společnost Linde. Britská společnost Hill & Smith dodala kryogenní potrubní podpěry. Italská společnost Saipem hrála klíčovou koordinační roli a dodala elektrické kabely.

EU se zatím rozhodla nesankcionovat přímo ruský LNG, ani společnost Novatek či jejího zakladatele a generálního ředitele, oligarchu Leonida Michelsona. Vzhledem k tomu, že dodávky ropy a plynu potrubím a námořní přeprava ropy z Ruska byly téměř zcela zastaveny, je po ruském LNG velká poptávka. V roce 2022 bylo do zemí EU dodáno 90 % produkce z projektu LNG Jamal společnosti Novatek, který se nachází pouhých 70 kilometrů od Arctic LNG 2.

EU obdržela od začátku války na Ukrajině 300 dodávek LNG z Ruska

Země EU v čele s Belgií, Francií a Španělskem dovezly od začátku invaze na Ukrajinu ruský zkapalněný zemní plyn, který představuje příjmy pro Rusko ve výši přibližně 20 miliard dolarů. Údaje ukazují, že tempo dodávek z projektu Jamal LNG v roce 2023 je na dobré cestě vyrovnat se a možná i překonat loňské celkové hodnoty, uvedla analýza společnosti High North News.

Asie a Severní mořská cesta

Platforma Foreign Policy dále poukázala na skutečnost, že od invaze na Ukrajinu Rusko stále více hledí na Asii jako na trh pro svůj vývoz plynu. Roli zde hraje také možnost celoročních dodávek plynu po Severní mořské cestě z Barentsova moře do Beringova průlivu. Ve srovnání se Suezským průplavem zkracuje Severní mořská cesta dobu přepravy téměř na polovinu a, což je pro Putina důležitější, udržuje dopravu ve výlučné ekonomické zóně Ruska.

Porovnání severní a jižní námořní trasy mezi Evropou a východní Asií. Zdroj: Statista (2018)

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.