Saúdská Aramco plánuje vstoupit na globální trh s LNG

Ropa je stále důležitou součástí saúdské ekonomiky, zemní plyn se však nyní stává významnou součástí jejích investičních plánů.

Společnost Saudi Aramco se dohodla na koupi podílu ve společnosti MidOcean Energy za 500 milionů dolarů a poprvé tak investovala do zkapalněného zemního plynu (LNG). Saúdská společnost se tak snaží diverzifikovat své aktivity mimo hlavní ropný byznys.

Dohoda odráží snahy o to přimět saúdské firmy k větším mezinárodním investicím spolu s odklonem od závislosti na ropě, který je součástí rozvojového plánu Vize 2030 korunního prince Mohammeda bin Salmána.

Celosvětová poptávka po tomto palivu prudce vzrostla, zejména v Evropě, kde nahrazuje snížené dodávky plynu a ropy z Ruska potrubím.

MidOcean Energy právě získává podíly ve 4 australských projektech LNG a tuto společnost řídí EIG Global Energy Partners, která byla součástí konsorcia, jež v roce 2021 získalo 49% podíl ve společnosti Aramco Oil Pipelines Co.

Společnost Aramco se již několik let snaží o zavedení dodávek LNG. Konkrétně před pěti lety jednala s ruskou společností PJSC Novatek jako s potenciálním partnerem projektu LNG.

Nejbližším sousedem země je Katar, který má obrovské zásoby plynu v podobě LNG a je významným vývozcem LNG.

Ropa je stále důležitou součástí saúdské ekonomiky, zemní plyn se však nyní stává významnou součástí jejích investičních plánů.

Konkrétně například společnost Saudi Aramco vynakládá 110 miliard dolarů na rozvoj nekonvenčního plynového pole Džafurah, které má do roku 2030 zdvojnásobit těžbu a poprvé učinit z království vývozce plynu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.