Čína se stává významným hráčem na trhu LNG z hlediska dlouhodobých kontraktů

Čínské společnosti uzavřely další nové dlouhodobé dohody s americkými a katarskými dodavateli.

Čína se rychle stává dominantní silou na trhu se zkapalněným zemním plynem. Na čínské odběratele totiž dnes připadá 40 % dlouhodobých kontraktů na LNG (zkapalnělý zemní plyn), které v poslední době uzavřeli globální hráči, napsal web Nikkei Asia.

Čínská energetická skupina Sinopec uzavřela koncem loňského roku 27letou dohodu se státní společností QatarEnergy o nákupu 4 milionů tun LNG ročně. Dovoz by měl začít kolem roku 2026.

Soukromá čínská energetická společnost ENN Group loni podepsala smlouvu s texaskou společností Energy Transfer o nákupu 2,7 milionu tun LNG ročně po dobu 20 let a s další texaskou společností NextDecade rozšířila kupní smlouvu na 2 miliony tun ročně na dalších 20 let.

Kromě toho se společnost NextDecade dohodla na dodávkách 1 milionu tun LNG ročně společnosti China Gas Holdings, dovoz má být zahájen po roce 2025.

V letech 2021 a 2022 měla Čína dlouhodobé smlouvy na nákup LNG v hodnotě téměř 50 milionů tun ročně.

Peking pečlivě diverzifikuje své dodavatele, aby si zajistil energetickou bezpečnost. Kromě LNG v cisternách nakupuje Čína zemní plyn také prostřednictvím plynovodů. Čína pokrývá jen o něco více než polovinu své potřeby zemního plynu domácí těžbou, zbytek pochází z Ruska a Turkmenistánu. Dodávky zemního plynu doplňuje zkapalněný zemní plyn z USA a dalších zdrojů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.