Katar se přiklání na východ, aby do roku 2029 dosáhl 40 % celosvětové produkce LNG

Katar v loňském roce podnikl kroky k udržení svého vedoucího postavení na trhu s LNG a zvýšení budoucí produkce schválením projektů rozšíření, které mají do roku 2027 zvýšit produkci o 64 % na 126 milionů tun ročně.

Plán Kataru podepsat rekordní objem dlouhodobých kontraktů na zkapalněný zemní plyn (LNG), který nedávno oznámil ministr energetiky a zároveň generální ředitel státní společnosti QatarEnergy Saad al-Kaabi, dláždí cestu k cíli státu z Perského zálivu stát se lídrem na světovém trhu s LNG a k jeho dosažení vzhlíží k asijským zemím, informoval zpravodajský web Al-Monitor.

Deník Doha News uvedl, že al-Kaabi na konferenci LNG 2023 ve Vancouveru prohlásil: „Čtyřicet procent veškerého nového LNG, který přijde na trh do roku 2029, až budou všechny naše projekty spuštěny, bude pocházet od QatarEnergy.“

Katar v loňském roce podnikl kroky k udržení svého prvenství a zvýšení budoucí produkce schválením projektů rozšíření, které mají do roku 2027 zvýšit jeho produkci LNG o 64 % na 126 milionů tun ročně, uvedla agentura Reuters.

Joseph Webster, vedoucí pracovník Globálního energetického centra Atlantické rady, míní, že přitažlivost Kataru pro asijské země roste, zejména s ohledem na dopady ruské války na Ukrajině.

„Je zde vysoká spolehlivost. Neexistují stejná geopolitická rizika jako v případě Spojených států, Kanady a také Austrálie ze strany Kataru,“ řekl Webster pro Al-Monitor. Dodává, že Katar, který podle agentury S&P Global vyváží 70 % své energie do asijských zemí, má kromě jedněch z nejnižších cen LNG na světě také příznivější ekonomiku přepravy a dohody.

Webster sdělil, že Čína, která vede obchodní válku se Spojenými státy, stále více vnímá Katar jako spolehlivého dodavatele LNG, což dokazuje 27letá dohoda podepsaná s QatarEnergy v červnu na čtyři miliony tun LNG ročně. Tento názor sdílejí i další asijské země, dodal.

Navzdory současnému hnutí za odklon od tradičních zdrojů energie, vidí Katar v LNG pokračující zisky i v budoucnu.

Celý článek je zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.