Německo se dohodlo s Katarem na dodávkách LNG

Německá vláda se již několik měsíců snaží nahradit dodávky ruského plynu. Odborníci považují smlouvu o dodávkách LNG s Katarem za stavební kámen – nikoli však za záchranu před hrozícím nedostatkem.

Není to tak dávno, co si Čína u Kataru zajistila dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu. Nyní se touto cestou vydal náš severní soused.

Jak informovala německá Tagesschau, po dlouhých jednáních katarský ministr energetiky Saad Sharida al-Kaabi oznámil dohodu o dodávkách zkapalněného zemního plynu do Německa. Měla by zajistit část budoucích dodávek zemního plynu do Německa. Podle odborníků to však není řešení současného problému s plynem.

Mezi Německem a Katarem byla zřejmě zpočátku sporná mimo jiné otázka délky trvání. Nyní se obě strany dohodly na dodávkách po dobu nejméně 15 let.

Malý háček

Dohoda má ovšem vadu na kráse: nasmlouvané dodávky zkapalněného plynu z Kataru nepomohou zásobovat německé domácnosti a průmysl v nadcházejících zimách, protože LNG má být dodán do Německa až v roce 2026.

„Pokud němečtí účastníci trhu nezajistí dostatečné objemy za rozumnou cenu pro rok 2023, budou muset přejít na spotové trhy s LNG, což je vystaví globálním cenovým výkyvům,“ míní odborník na energetiku Andreas Schröder.

Kapka v moři?

V Německu se loni spotřebovalo přibližně 90 miliard metrů krychlových plynu. Množství LNG, které chce Katar od roku 2026 dodávat, činí až dva miliony tun zkapalněného zemního plynu ročně, což odpovídá přibližně 2,8 miliardám metrů krychlových. Zkapalněný zemní plyn z Kataru tak může v příštích letech pokrýt pouze 3 až 4 % německé potřeby plynu, to znamená, že se Německo bude muset poohlédnout i po jiných dodavatelích.

Ilustrační foto: Uberprutser, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.