Bude vůbec dostatek LNG?

Přední dovozce plynu Japonsko tvrdí, že LNG je vyprodán až do roku 2026, protože země v energetické tísni bojují o snižující se zásoby.

Klesající zásoby zemního plynu ve světě způsobily, že se země předhánějí v zajišťování dodávek tohoto klíčového paliva. Tento tlak má být způsoben nedostatkem investic do projektů vývozu LNG, informoval portál yahoo.com.

Zároveň se evropští odběratelé chystají od příštího roku zvýšit dovoz LNG poté, co Moskva v odvetě za západní sankce přerušila dodávky plynu potrubím na kontinent. Ti již nyní soupeří s asijskými odběrateli o vývoz z Kataru, který má nahradit ruské dodávky.

Podle japonského ministerstva obchodu hrozí Evropě v příštích letech nedostatek plynu, pokud Rusko zcela uzavře plynový kohoutek.

Rozdíl mezi celosvětovou poptávkou po LNG a nabídkou by se měl zmírnit v roce 2026, kdy by měly být uvedeny do provozu plánované projekty v USA a Kataru.

Čína ovšem na nic nečeká a už nyní si zajistila právě u Kataru dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu a to rovnou na 27 let. Dohoda má hodnotu více než 60 miliard dolarů.

Plyn má pocházet z východní části ložiska zemního plynu North Field u pobřeží země a má být dodáván čínské společnosti Sinopec. Společnost Sinopec uvedla, že chce získat podíl i v jižním severním poli. Západní energetické společnosti Shell, TotalEnergies a ConocoPhillips mají v současné době v ložisku 25procentní podíl. Severní pole je součástí pole South Pars, které je považováno za největší ložisko zemního plynu na světě. Nároky na něj vznáší Katar společně s Íránem.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.