Turecký hub pro tranzit zemního plynu bude v Thrákii

Turecko má zřejmé ambice stát se mezinárodním tranzitním hubem nebo uzlem pro dovoz zemního plynu na evropské trhy.

Distribuční centrum pro ruský plyn do evropských zemí v rámci projektu „plynového hubu“ v Turecku bude umístěno na severozápadě země, v Thrákii, uvedl ministr energetiky Fatih Donmez v rozhovoru pro tureckou televizi TRT Haber.

Podle ministra plánuje Ankara vypracovat vlastní plán projektu. „Možná, že v lednu a únoru uspořádáme mezinárodní konferenci o plynu a získáme názory a nápady potřebné k tomu, aby tento trh fungoval. Poté ji rychle uvedeme do praxe,“ řekl ministr.

Podle Donmeze by takový hub nebo uzel umožnil lepší a konkurenceschopnější ceny plynu pro uspokojení evropských potřeb. Přispělo by k tomu soustředění energetických zdrojů několika zemí v jednom přepravním uzlu.

Turecko také zahájilo částečné platby za dodávky ruského plynu v rublech a tento proces se v nadcházejících měsících urychlí, sdělil dále turecký politik. Agentura Bloomberg uvedla, že tato opatření umožní Ankaře snížit tempo utrácení devizových rezerv.

Turecko dováží téměř veškerou svou spotřebu plynu. V roce 2021 nakoupilo téměř 59 miliard metrů krychlových plynu, což je o 22 % více než v roce 2020. Většina dovozu pocházela  podle oficiálních statistik z Ruska (45 %), Íránu (16 %), Ázerbájdžánu (15 %)., Alžírska (10 %) a z Nigérie (2,4 %). V případě Alžírska a Nigérie se jednalo o zkapalněný zemní plyn (LNG).

Donmez také uvedl, že plynovod směřující k irácké hranici by se mohl stát další alternativou. Turecko má také flexibilitu s ohledem na dovoz LNG. Země jako Spojené arabské emiráty, Katar a Omán by se mohly stát dalšími dodavateli via Turecko.

Kromě toho by plyn mohl pocházet ze Středomoří. Turecko už má smlouvy s Libyí a při splnění příslušných podmínek by mohl přicházet i egyptský a izraelský plyn. Podle Donmeze může nicméně Turecko nakupovat plyn také od USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.