Bloomberg: Čína přestává dodávat LNG do jiných zemí

Peking se rozhodl upřednostnit na topnou sezónu domácí trh. Krok by mohl prohloubit energetickou krizi v Evropě.

Čínské úřady zakázaly místním státním společnostem PetroChina Co, Sinopec a Cnooc Ltd přeprodávat zkapalněný zemní plyn (LNG) do jiných zemí v Asii a Evropě. Důvodem pro rozhodnutí je nadcházející domácí zimní topná sezóna, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje.

Čína má rozsáhlé kontrakty na nákup LNG od vývozců, jako jsou Spojené státy. Místní obchodníci mohli letos kvůli silné poptávce přesměrovat některé dodávky energie do Evropy, uvedla agentura.

Rozhodnutí čínských úřadů by nyní mohlo vést k omezení vývozu LNG do evropských zemí a v případě chladné zimy k prohloubení energetické krize v těchto zemích. Zatímco prodej LNG z Číny poskytl evropským odběratelům určitou úlevu, rychle se plnící zásoby a rekordně vysoké přepravní náklady snížily atraktivitu dodávek z Asie, což podle agentury omezilo momentální evropskou poptávku.

Peking k tomuto rozhodnutí pravděpodobně přiměly předpovědi nedostatku dodávek plynu. Opětovný prodej znamenal výrazný obrat pro Čínu, která loni předstihla Japonsko a stala se největším světovým dovozcem LNG díky zvýšeným nákupům na spotovém trhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.