Vedení Mosambiku oznamuje první exportní zásilku LNG

Chudá země na jihovýchodě Afriky má řadu ekonomických problémů. Pomoci by nyní mohl export zkapalněného plynu.

Mosambik patří mezi portugalsky mluvící části Afriky a jde o zemi s více než 32 miliony obyvatel. Ekonomika země dosud stála především na zemědělské produkci a jejím vývozu do země bývalého kolonizátora a Jihoafrické republiky. Potíže Mosambiku s inflací a dluhovou krizí by v budoucnu mohlo zmírnit rozšíření produkce uhlí a hliníku, ale především nová ekonomická aktivita – produkce a vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) spolu s rozvojem mnoha dalších navazujících či souvisejících odvětví.

Mosambik vkládá velké naděje do rozsáhlých ložisek zemního plynu – největších, jaká kdy byla nalezena v subsaharské Africe. Ta byla objevena v severní provincii Cabo Delgado v roce 2010. „Dokončení tohoto mezinárodního podniku je známkou uznání trhu, že Mosambik nabízí stabilní, transparentní a předvídatelné prostředí pro realizaci mnohamiliardových investic, kde vynikají špičkové technologie za účelem zpeněžení zdrojů ve fázi energetického přechodu, proto musí přinést hrdost všem Mosambičanům,“ říká prezident země Filipe Nyusi nadšený z vidiny nových úspěchů.

Mosambik nyní začal oficiálně vyvážet zkapalněný zemní plyn produkovaný na džihádistickými útoky sužovaném severu země. První dodávka plynu je poskytnuta na základě dlouhodobé kupní a prodejní smlouvy s britským gigantem British Petroleum (BP). Offshore závod nacházející se v provincii Cabo Delgado pak spravuje italská energetická společnost Eni. „Je mi velkou ctí, že mohu oznámit zahájení vývozu zkapalněného zemního plynu vyrobeného v Rovuma v Mosambiku v rámci projektu Coral Sul FLNG Project. Britská sponzorská loď vyplouvá z mosambických vod na mezinárodní trh,“ dodává mosambický lídr.

Budou-li naleziště v Mozambiku plně využita, mohl by se stát jedním z 10 největších světových exportérů. Podle zprávy BP 2021 Statistical Review of World Energy se Africe nachází více než 620 miliard kubických stop zemního plynu. Vedoucí představitelé země doufají, že s pomocí výroby LNG pro domácí použití a export bude rychle pokračovat industrializace a ekonomický růst země.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.