Gazprom a CNPC podepsaly dohodu o dalších dodávkách plynu do Číny

Rusko a Čína se dohodly na dalším navýšení dodávek ruského zemního plynu do konce letošního roku.

Gazprom a čínská státní společnost CNPC podepsaly dohodu o dodatečných dodávkách plynu plynovodem Síla Sibiře do Číny do konce roku 2023. Objem dodatečných dodávek zemního plynu by se měl rovnat 600 milionům kubických metrů, uvedla k tomu agentura Bloomberg.

Dohoda byla podepsána na setkání generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera a předsedy představenstva CNPC Taj Chou-lianga.

V letošním roce se dodávky plynu plynovodem Síla Sibiře meziročně zvýšily o 46,6 %, uvedl dále Miller.

Na schůzce strany jednaly také o nových plynovodech – o Dálněvýchodní trase (v současné době probíhá projektování plynovodu) a projekčních pracích na plynovodu Sojuz Vostok v Mongolsku, který bude pokračováním plánovaného plynovodu Síla Sibiře 2. Tento plynovod by mohl do Číny přivádět dalších 50 miliard kubických metrů ročně. Dohoda o něm však uzavřena nebyla, přestože ruský prezident Vladimir Putin i čínský prezident Si Ťin-pching minulý týden zopakovali, že tuto myšlenku vítají.

Podle generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera mohou dodávky plynu do Číny brzy dosáhnout úrovně dodávek do západní Evropy. V roce 2022 se vývoz plynu do Číny prostřednictvím plynovodů zvýšil jedenapůlkrát na 15,4 miliardy metrů krychlových. V letošním roce se očekává, že Rusko zvýší dodávky o dalších 50 % na 22 mld. m3.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.