Francouzský parlament smetl ze stolu Macronův návrh imigračního zákona

Ohromující neúspěch pro Macrona a jeho vládu: dolní komora Národního shromáždění přijala návrh na zamítnutí kontroverzního imigračního zákona, aniž by o něm vůbec jednala.

Text zákona původně navrhla Macronova centristická vláda a obsahuje kombinaci kroků k vyhoštění většího počtu osob bez dokladů, zrychlení žádostí o azyl a zlepšení integrace migrantů. Zákon dále omezuje možnost migrantů přivést si do Francie rodinné příslušníky, získávat občanství při narození a sociální dávky. Na základě “selhání” v podobě drtivého zamítnutí zákona nabídl svou rezignaci i francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Ten zákonodárce vyzýval, aby se při hlasování o návrhu na zamítnutí, který předložili francouzští Zelení, nespojovali. Navzdory jeho výzvám však Národní shromáždění podpořilo návrh na zamítnutí zákona poměrem hlasů 270 ku 265. Prezident Macron jeho nabídku rezignace odmítl a namísto toho mu nařídil, aby našel nové způsoby, jak se dostat ze slepé uličky a prosadit zákon. Premiérka Elisabeth Borneová pak na toto téma v pondělí večer uspořádala mimořádnou schůzi za účasti několika ministrů a zákonodárců. Návrh zákona by nyní mohl být vrácen Senátu, nebo by se vláda mohla rozhodnout text stáhnout. “Je to samozřejmě neúspěch,” uvedl Darmanin pro média. “Chtěl jsem dát policii, četníkům, prefektům a soudcům prostředky k boji proti nelegálnímu přistěhovalectví.” Zároveň odsoudil to, co označil za “nesvaté spojenectví” levice a krajní pravice, které vedlo k zamítnutí zákona.

Představitelka krajní pravice Marine Le Penová však uvedla, že je výsledkem “potěšena”, a prohlásila, že “ochránil Francouze před migrační vlnou”. “Cítím to jako konec cesty pro jeho zákon, a tedy i pro něj,” uvedl pro změnu na adresu Darmanina lídr tvrdé levice Jean-Luc Mélenchon na síti X. Sám Macron při víkendovém projevu během slavnostního ceremoniálu u příležitosti 75. výročí Všeobecné deklarace lidských práv uvedl, že omezení práva na azyl by bylo chybou. “Francie si zachovává dlouhou tradici poskytování azylu všem, jejichž práva jsou v jejich zemi ohrožena, a my budeme toto právo na azyl nadále hájit,” řekl. Cílem návrhu zákona je urychlit řízení o žádosti o azyl a legalizovat status pracovníků bez dokladů v odvětvích s nedostatkem pracovních sil, ale také usnadnit vyhoštění cizinců, kteří jsou považováni za nebezpečné. Zákon by též zavedl roční kvótu pro počet příchozích migrantů, kterou by stanovil parlament, a zrušil by veškerou lékařskou péči pro osoby bez dokladů s výjimkou nouzového ošetření. Již dříve během dne demonstrovalo asi 200 lidí včetně pracovníků bez dokladů před pařížským Palais Bourbon, kde sídlí Národní shromáždění. “Sešli jsme se, abychom odsoudili tento hanebný návrh zákona, který zpochybňuje základní principy naší republiky,” řekla na shromáždění Sophie Binetová, šéfka tvrdých levicových odborů CGT. Odsoudila také “pokrytectví” regularizace a uvedla, že “Francie by bez pracovníků bez dokladů v kuchyních, úklidu a stavebnictví” nemohla fungovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.