Austrálie se navzdory proklamacím chystá spalovat více fosilních paliv

Australská vláda se potýká s klimatickými rozpory, když se zavazuje k novým škodlivým projektům v oblasti fosilních paliv.

V Austrálii se stále častěji objevují varování před extrémními vedry a požáry a návody, jak před nimi zůstat v bezpečí. Počasí na nejmenším kontinentu se stává stále hůře předvídatelným. “Austrálie zoufale potřebuje celostátní informační kampaně pro veřejnost, aby lidé byli v bezpečí,” tvrdí Belinda Nobleová, zakladatelka organizace na ochranu klimatu Comms Declare. Podobné kampaně jsou podle ní potřebné také v oblasti snižování emisí a boje proti lžím o fosilních palivech, obnovitelných zdrojích energie a změnách klimatu. Austrálie přijala průlomové klimatické zákony letos v březnu, deset měsíců po nástupu nové středolevé labouristické vlády pod vedením premiéra Anthonyho Albanese. “Na rozdíl od naší minulé vlády nová vláda uznává, že změna klimatu je velmi reálná, je tu s námi nyní a zhoršuje extrémní počasí a katastrofy,” myslí si Greg Mullins, bývalý komisař hasičů a záchranářů státu Nový Jižní Wales. Za “nevysvětlitelné“ ovšem považuje, že vedení země deklaruje, že chce snižovat emise, přesto ale pokračuje ve schvalování nových projektů v oblasti fosilních paliv. Seznam vládních projektů v oblasti zdrojů a energetiky totiž obsahuje 116 nových projektů v oblasti fosilních paliv, což je o dokonce o dva více než na konci roku 2021. Podle organizace Oil Change International jsou australské plány na rozšíření těžby ropy a zemního plynu dohromady osmé největší ze všech zemí.

Mnohé z plánovaných projektů v oblasti paliv na souši i na moři narážejí na odpor původních obyvatel, kteří se na vlastní kůži setkávají s důsledky těžby fosilních paliv a změny klimatu. “Moje komunita čelí nejen frackingu (frakování je hydraulické štěpení spočívající ve vysokotlakém vstřikování kapaliny do břidlicových hornin za účelem uvolnění plynu), ale i těžbě a nadměrnému spásání,” říká Rikki Danková, ředitelka charitativní organizace Gudanji For Country, která se zabývá domorodým obyvatelstvem. “Kromě toho pociťujeme dopady změny klimatu.“ Podle jejích slov prší méně než dříve a horko se stává téměř nesnesitelným. “Vidíme, že spousta lidí v Austrálii přichází o své domovy, protože začíná být příliš horko nebo protože se tam už nedá žít kvůli těžbě nebo frakování”. Na zvláštním zasedání COP28 v SAE australský ministr pro klima Chris Bowen podpořil výzvy k celosvětovému ukončení využívání fosilních paliv. Tato vyjádření vyvolala vzhledem k tomu, že Austrálie na domácí půdě rozšiřuje využívání fosilních paliv, rozpaky. “Nepovažujeme se za ropný stát, Austrálie je však daleko větším vývozcem fosilních paliv než Spojené arabské emiráty,” napsala minulý týden Ebony Bennettová, zástupkyně ředitele Australského institutu, a srovnala Austrálii s hostitelem COP28. Austrálie je “třetím největším vývozcem fosilních paliv na světě,” dodala Bennettová. Země patří spolu s Ruskem a Indonésií k největším vývozcům uhlí na světě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.