Začínající volební kampaň a Bidenova politika vůči Číně vedou k neshodám mezi demokraty a republikány

Demokraté a republikáni v USA se už neshodnou na politice vůči Číně.

„Oboustranná shoda“ je v americkém Kongresu nejoblíbenější frází, pokud jde o vztahy mezi USA a Čínou. Nicméně volební kampaně před volbami v roce 2024 ukazují i dvoustranné rozdíly, píše hongkongský list South China Morning Post.

Stále více demokratických politiků se přidává na stranu strategie současného prezidenta Joe Bidena, zatímco republikáni se drží spíše jestřábích postojů. Ukázal to počet podpůrných vyjádření demokratických kongresmanů Bidenově schůzce s Si Ťin-pchingem v San Francisku, která potvrdila strategii snižování rizik a nikoliv odpojení (decoupling) od Číny.

Problémem nicméně je, že tato politika angažovanosti čelí silné opozici republikánů, kteří zastávají tvrdé postoje vůči Číně a nechtějí sázet na diplomacii. Například nyní leží v Kongresu návrh na zrušení preferenčního obchodního statusu Číny. Obchod mezi USA a Čínou v hodnotě více než 750 miliard USD ročně a přímé investice USA, které za posledních 20 let vzrostly více než desetinásobně, jsou tak ohroženy.

Boje mezi republikány a demokraty ohledně přístupu k Číně se pak odehrávají také v rámci Výboru pro zahraniční politiku v americkém Senátu a v dalších parlamentních výborech, všímá si list. Někteří odborníci ovšem míní, že tvrdé postoje republikánských politiků v obou komorách souvisejí s tím, že republikáni jsou nyní v opozici.

Profesor na Georgetownské univerzitě a bývalý poradce Bílého domu pro Asii Evan Medeiros například uvedl, že jakákoli konvergence či divergence mezi oběma politickými stranami může být stejně tak způsobena sledováním domácích stranických programů jako soupeřením s Čínou.

Další informace zde (anglicky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.