Osm německých firem požaduje od vlády kompenzaci za ztrátu byznysu v Rusku

Německá vláda do února 2022 poskytovala některým firmám záruky za investice v Rusku.

Osm německých společností (mezi nimi Siemens Mobility a Volkswagen Bank) požaduje po německých úřadech kompenzaci za investice v Ruské federaci. Až do února loňského roku poskytovaly úřady této země záruky za investice v ruské ekonomice.

Nyní společnosti pokračují v řízení s vládou. Již dříve se s podobnou žádostí obrátila na německou vládu energetická společnost Wintershall Dea (dceřiná společnost BASF). Mluvčí německého spolkového ministerstva financí v pondělí potvrdil, že s firmou jedná ohledně investičních záruk německé vlády. Ministerstvo s ní jedná o zárukách a možných scénářích škod. Německá firma Wintershall Dea investovala v Rusku mezi roky 2006 až 2016 a zaměřuje se především na oblast zemního plynu a ropy.

Podle údajů z poloviny minulého měsíce obdržela vláda 16 žádostí od celkem osmi společností. Všechny tyto firmy byly součástí programu na zajištění investic do projektů v Rusku. Celková škoda činila přibližně 2,8 miliardy eur. Například mluvčí Siemens Mobility uvedl: „Stejně jako mnoho dalších německých společností si Siemens zajistil investice v Rusku prostřednictvím nástroje německé vlády pro investiční záruky.“ Společnost je v kontaktu s německou vládou a auditorskou firmou PwC, která má na starosti realizaci investičních záruk. Mluvčí Volkswagen Bank na dotaz hovořil pouze o probíhajícím řízení, ke kterému se nechtěl blíže vyjádřit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.