Jihoafrický prezident odsoudil krizi v Gaze jako genocidní a vyzval k příměří

Řečeno naprosto důrazně a bez obalu. Prezident Cyril Ramaphosa probíhající krizi v Gaze označil za “genocidní útok a vyvražďování palestinského lidu”.

Prezident JAR si při svém vyjádření nebral servítky. V tiskovém prohlášení uvedl, že existují paralely mezi boji, kterým čelí Palestinci, a těmi, které zažili Jihoafričané během své vlastní bouřlivé historie. “Když jsme se dívali na utrpení Palestinců, viděli jsme podobné rysy toho, čím Palestinci procházejí, jako to, čím jsme procházeli my, Jihoafričané,” vyjádřil se prezident a v pokračování zdůraznil závažnost situace, která se v pásmu Gazy odehrává. “To, co se nyní odehrává v Gaze, je více než nespravedlivé. Je to genocidní, a proto to označujeme za genocidu národa a kolektivní trest proti nevinným lidem,” prohlásil. Cyril Ramaphosa také v reakci na neutěšenou situaci vyzval k okamžitému příměří. Zdůraznil naléhavost zastavení toho, co vnímá jako genocidní útok, a vyjádřil kolektivní odpovědnost za zabránění dalšímu utrpení.

Jihoafrická vláda v předchozím přísném poselství vydala varování svým občanům, kteří jsou zapojeni do konfliktu v Gaze nebo o zapojení do něj uvažují. Jihoafrické ministerstvo zahraničí pak vyjádřilo hluboké znepokojení nad zprávami, že někteří jeho občané se možná připojili k izraelským obranným silám (IDF), aby bojovali v Gaze. Ministerstvo dokonce zdůraznilo, že takové jednání by mohlo potenciálně vést k porušení mezinárodního práva, což by způsobilo, že by zúčastněné osoby mohly být v Jihoafrické republice trestně stíhány. Státní bezpečnostní agentura (departement jihoafrické vlády se sídlem v Musandě) údajně aktivně pátrá po osobách zapojených do této činnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.