Země NATO společně nakoupí rakety Patriot

Severoatlantická aliance chce posílit svou protivzdušnou obranu.

NATO plánuje v zájmu posílení svých obranných schopností zakoupit až 1 000 protiletadlových raket Patriot. Zbraňové systémy mají být zakoupeny společně členskými státy.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámení aliančních partnerů uvítal. „Tato investice demonstruje sílu transatlantické obranné spolupráce a závazek NATO k zajištění bezpečnosti našich lidí.“ Ruské raketové útoky a útoky dronů na ukrajinské civilisty, města a obce ukázaly, jak důležitá je moderní protivzdušná obrana.

Zakázka v hodnotě 5,5 miliardy dolarů byla zadána společnosti COMLOG, společnému podniku americké společnosti Raytheon a německé společnosti MBDA se sídlem v německém Schrobenhausenu. Velký objem zakázky podpoří zřízení výrobního závodu na výrobu střel Patriot v Německu. Systémy protivzdušné obrany Patriot lze použít k obraně proti letadlům, vrtulníkům a raketám a zachytit je na velkou vzdálenost. V důsledku ruské války proti Ukrajině rozmístilo NATO na svém východním křídle baterie raket Patriot na ochranu svých spojenců. Spojenci NATO rovněž dodali systémy Patriot na Ukrajinu a jsou odhodláni dále posilovat obranu Ukrajiny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.