Jazzová neděle Jana Schneidera: Véloce, Crazy Rhythm a Bear Dance

Jazzová hudba patří k nedělním stálicím. Jan Schneider v tomto seriálu představuje několik jazzových skladeb a jejích tvůrců či interpretů. Dnes nás zavede třeba do Sedmihradska.

Co si přát do nového roku? Ať nám to všem šlape podobně, jako v rozkošné skladbě Véloce flétnistovi Jean-Pierre Rampalovi, pianistovi a skladateli Claude Bollingovi, jakož i doprovázejícím Maxi Hédiguerovi na basu a bubeníkovi Marcelu Sabianimu. Skladba je součástí Suity pro flétnu a jazzové trio z roku 1975.

 

Něco na ještě větší rozproudění krve: tenorsaxofonista Stan Getz a trombonista J. J. Johnson hrají skladbu trojice autorů (Irving Caesar, Joseph Meyer, Roger Wolfe Kahn) Crazy Rhythm. I doprovodná kapela je složená ze samých hvězd: piano Oscar Peterson, kytara Herb Ellis, skvělý kontrabas hraje Ray Brown a ty nádherně vybuchující bicí, to je práce Connie Kaye.

Třetí kousek bývá blízko freejazzu. A je tomu tak i dnes, ačkoliv podle názvu by se tomu hned věřit možná nechtělo. Rumunský basklarinetista Nicolas Simion hraje svou skladbu Bear Dance, doprovázejí ho akordeonista Martin Lubenov, cymbalista Giani Lincan, kytarista Sorin Romanescu, houslista Zoltan Lantos, basista Martin Gjakonovski a bubeník Boris Petrov. Skladba je to zprvu rozvážná, ale v druhé půlce se medvěd vesele rozvášní, až připomene nesmrtelného Erika Dolphyho. A to je skutečně pocta!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.