Německo: Krize bydlení se v roce 2024 pravděpodobně prohloubí

Ekonomové a stavební průmysl očekávají, že pokles bytové výstavby bude pokračovat i v novém roce.

„Rok 2023 byl pro rezidenční výstavbu mimořádně obtížný, nové zakázky zůstaly hluboko pod úrovní předchozích let. Byl to důsledek drastického nárůstu stavebních a úrokových nákladů i slabších možností financování. Pouze vysoký počet nevyřízených zakázek, s nimiž firmy krizi zahájily, a dlouhá doba trvání projektů zabránily ještě většímu propadu stavební činnosti,“ říká Klaus Wohlrabe, vedoucí průzkumů ifo.

Každý rok je v Německu potřeba 700 000 nových bytů – mimo jiné kvůli vysokému počtu uprchlíků, jak upozornilněmecký Focus. Spolková ministryně pro bydlení, rozvoj měst a výstavbu Klara Geywitzová jich slíbila 400 000 ročně. Letos by to mohlo být dokonce méně než 200 000.

Dodavatelské řetězce, které již byly narušeny pandemií, byly ještě umocněny důsledky války na Ukrajině: růstem cen energií, inflací a úrokovými sazbami. Stavebnictví se prakticky přes noc stalo drahým až nedostupným. A poptávka po bydlení stále roste. Důvod: ačkoli přicházelo stále více uprchlíků (jen z Ukrajiny jich přišlo přes 1,1 milionu), žádné nové nápady, jak bojovat s neduhem, se na stole neobjevily. Naopak. Stavebnictví, dlouho hýčkané dobou konjunktury s nulovými úrokovými sazbami, se probudilo do šoku, který od té doby nepolevuje.

„V Německu máme strukturální problém: stavíme příliš pomalu a příliš draze,“ uvedla Geywitzová.

Kromě toho od 1. ledna platí zákon o energetické náročnosti budov, který byl bolestně reformován v roce 2023, a jeho každodenní důsledky také ještě nelze předvídat.

Vzhledem ke všem těmto problémům je optimismus v oboru omezený: „Vysoké nároky na stavební normy, dlouhé doby schvalování a vysoké úrokové sazby mají i nadále negativní dopad na novou výstavbu,“ varuje Jochen Klösges, generální ředitel Aareal Bank, která se považuje za „domovskou banku místního bytového průmyslu“. Zejména v metropolitních regionech lze podle Klösgese „očekávat, že nájemné bude i nadále růst a nedostatek bytů se bude prohlubovat”, a to kvůli „nízké míře dokončování staveb a trvale vysoké poptávce“. Podle něj jsou také potřeba nové přístupy k rozvoji moderních měst, např. sériová výstavba.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.