Němečtí stavitelé jsou na pokraji krachu

„Posíláme naše stavebnictví do propasti,“ varuje Rolf Buch, šéf společnosti Vonovia, největšího německého pronajímatele.

Krize, která trápí německé stavebníky, není zdaleka jediným ekonomickým problémem země. Je však obzvláště akutní a týká se odvětví, které tvoří 12 % HDP a zaměstnává 1 milion stavebních dělníků. Proto je důležité pro zdraví německé ekonomiky a společnosti, upozornil The Economist.

Vláda slíbila, že po svém nástupu k moci v roce 2021 postaví 400 000 bytů ročně. Průmyslové skupiny se domnívají, že je jich potřeba více než 700 000 ročně, a to i proto, aby bylo možné ubytovat více než 1 milion Ukrajinců, kteří uprchli ze své válkou zmítané země. Ať už je skutečný počet jakýkoli, všichni se shodují, že 295 000 bytů postavených v loňském roce nestačí.

V letošním roce bude tento počet pravděpodobně ještě nižší. Ceny materiálů a energií prudce vzrostly v důsledku narušení dodavatelských řetězců, z nichž některé souvisejí s válkou. Vyšší úrokové sazby mezitím zvýšily náklady na dluh, na který se spoléhá mnoho německých stavebníků, aby mohli zahájit projekty. V důsledku toho stavební firmy a developeři houfně krachují. V prvních čtyřech měsících letošního roku vyhlásilo insolvenci 437 stavebních společností, což je o 20 % více než ve stejném období roku 2022.

Byrokracie a pravidla dusí výstavbu

Další pravidla výstavbu stále více prodražují. Již tak přísné předpisy v oblasti životního prostředí se ještě zpřísní. Dalším negativním faktorem jsou byrokratické problémy. Žádost o stavební povolení vyžaduje předložení osmi papírových kopií úřadům. Každá ze 16 spolkových zemí má jiné stavební předpisy. Kdykoli se v žádosti objeví nějaká, byť sebemenší, chyba, čas pro její vyřízení se vynuluje.

Zvýšení úrokových sazeb dále podpoří recesi ve stavebnictví

Další ranou, která německý stavební sektor zasáhla, je nedávné zvýšení úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky, uvedly noviny Süddeutsche Zeitung.

„Zvýšení úrokových sazeb dále podnítí recesi ve stavebnictví, protože se zvýší náklady na financování a výstavba se prodraží,“ uvedl Tim-Oliver Müller, výkonný ředitel německého svazu stavebnictví.

ECB v rámci boje proti inflaci zvýšila klíčovou úrokovou sazbu ze 4,25 na 4,50 %, a to navzdory vlažné ekonomice. Jedná se o nejvyšší úroveň od počátku měnové unie a již desáté zvýšení v řadě.

Prezident Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW) Marcel Fratzscher vidí v opětovném zvýšení úrokových sazeb značná rizika. „ECB by jím mohla přispět k tomu, že ekonomika eurozóny sklouzne do recese, aniž by ještě rychleji snížila inflaci.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.