Čínské investice v Brazílii klesly o 78 %

Hlavni příčinou rekordně nízkých investic je ukrajinský konflikt a preference projektu Jeden pás a jedna stezka v souvislosti se soupeřením s USA.

Ve srovnání s rokem 2021 klesly v roce 2022 čínské investice v Brazílii o 78 % a dosáhly tak nejnižší úrovně od roku 2009. Brazílie loni přilákala přímé čínské investice ve výši 1,3 miliardy dolarů.

Podle Brazilsko-čínské obchodní rady byla v minulém roce realizována pouze třetina plánovaných společných projektů, kdežto v roce 2021 byly naplněny všechny ohlášené investiční iniciativy.

Celkový příliv zahraničních investic se v roce 2022 meziročně zvýšil o 95 % na 90,6 miliardy dolarů, což je ve značném kontrastu s investicemi čínskými. Čína je přitom hlavním obchodním partnerem Brazílie.

V loňském roce se podle Brazilsko-čínské komory uskutečnilo pouze 28 % ohlášených čínských projektů v celkové hodnotě 4,7 miliardy dolarů. Naopak v roce 2021 byly zrealizovány všechny přislíbené investice ve výši 5,9 miliardy dolarů a dva ropné projekty v hodnotě téměř 5 miliard dolarů.

Některé projekty ovšem mohly být zdrženy schvalováním licencí, například čínská těžební společnost Honbridge oznámila investice v hodnotě 2,1 miliardy dolarů, které se nepodařilo uskutečnit kvůli nevyřízené ekologické licenci.

Za hlavní důvody snížení investic odborníci považují především ukrajinský konflikt a soupeření Číny a Spojených států v asijsko-pacifickém regionu.

Tyto okolnosti přiměly Peking, aby více prostředků vkládal do iniciativy Jeden pás, jedna cesta, která se Brazílie netýká. Přestože investice v Brazílii omezil, v ostatních zemích světa se v loňském roce zvýšily o 2,8 % na 116,8 miliardy dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.