Největší světové společnosti využívají své monopolní moci ke zvyšování cen

Monopolní moc způsobuje všelijaké škody různým částem společnosti: spotřebitelům, zaměstnancům, menším podnikům a občanům.

„Nejbohatší světoví miliardáři a největší společnosti využívají své moci k okrádání spotřebitelů, zaměstnanců a občanů a vyvíjejí tlak na ceny menších společností. Mnohé z těchto společností jsou předními partnery Světového ekonomického fóra (WEF),“ tvrdí portál Lobby Control.

U příležitosti letošního setkání v Davosu dnes čtyři nevládní organizace The Balanced Economy Project, SOMO, Global Justice Now a LobbyControl zveřejnily novou studii „Taken, not earned: How monopolists drive the world’s power and wealth divide“.

Studie se zaměřuje na 20 největších společností podle tržní kapitalizace na světě, z nichž mnohé patří mezi 20 nejbohatších miliardářů na seznamu Forbes Rich List nebo jsou jimi řízeny. Z 20 největších společností na světě je nejméně 14 partnery Světového ekonomického fóra, což znamená, že tuto akci sponzorují a podílejí se na formování debat na každoročním setkání v Davosu.

Partnery WEF jsou společnosti Apple, Microsoft, Alphabet/Google, Amazon, Meta/Facebook, Eli Lilly, Visa, Novo Nordisk, Walmart, ExxonMobil, JP Morgan Chase, Johnson and Johnson, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton a Saudi Basic Industries (SABIC). Za těmito společnostmi stojí řada nejbohatších a nejmocnějších monopolních miliardářů na světě, včetně Bernarda Arnaulta, Elona Muska a Jeffa Bezose.

„Extrémní bohatství multimiliardářů, kteří se sešli v Davosu, je špatné pro nás všechny. Tito loupeživí magnáti rozvrátili naši demokracii a rozhodují o potravinách, které jíme, lécích, které používáme, a informacích, které dostáváme. Veřejnost mezitím platí těmto miliardářům jakousi soukromou daň prostřednictvím nadměrných zisků, které požadují, a to uprostřed krize, kdy rostou životní náklady. Bohatství miliardářů není založeno na brilantním podnikání, ale na tom, že mají nad společností příliš velkou moc – je na čase jim a jejich monopolům učinit přítrž,“ míní Nick Dearden, výkonný ředitel organizace Global Justice Now.

Autoři studie ve svém výzkumu zjistili, že průměrné přirážky největších společností v letech 1995 až 2022 neustále rostly, zatímco průměrné přirážky menších společností se téměř nezměnily. Výzkum ukazuje nejen to, že ceny rostou, ale také to, jak monopoly poškozují malé podniky, ovlivňují základní práva lidí a narušují demokratické procesy.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.