Hlad je „největším problémem“ Indie

Indie patří mezi největší producenty zemědělských komodit, přesto v nejlidnatější zemi světa stále hladoví miliony lidí.

„Hlad je v Indii největším problémem,“ uvedl zástupce globální zemědělské společnosti Bunge Amit Sharma pro CNBC na okraj Týdne obchodování s komoditami (Commodity Trading Week), který se konal v Singapuru.

Indie je sice druhým největším producentem potravin na světě podle obsahu kalorií, přesto se tato země umístila na 111. místě ze 125 zemí v nedávno zveřejněném Globálním indexu hladu, který označil úroveň hladu indické populace za „vážnou“.

Indie s 1,4 miliardy obyvatel představuje čtvrtinu podvyživených lidí na světě a je domovem více než 190 milionů hladovějících.

„Jediným důvodem je neexistence dodavatelského řetězce. O dodavatelském řetězci nikdo nemluví. Nikdo nemluví o logistice,“ řekl Sharma.

Podle údajů Úřadu pro mezinárodní obchod, který je součástí amerického ministerstva obchodu, vedla „špatná infrastruktura“ v Indii k téměř 40 % posklizňových ztrát u některých produktů.

Posklizňové ztráty se týkají potravin ztracených v dodavatelském řetězci od sklizně plodin až po jejich spotřebu. Zelenina a ovoce rychleji podléhají zkáze, pokud chybí chladírenské sklady, a stovkám tun potravinářského obilí hrozí, že ve skladech shnijí.

Mezi další příčiny nízké produktivity v Indii patří „neefektivní“ systémy distribuce potravin, nestálé a neobvyklé počasí, přísné předpisy a také nedostatečné vzdělávání a školení zemědělců.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.