EU chce těsněji spolupracovat s indo-pacifickým regionem

Indopacifik – rozsáhlý region od východního pobřeží Afriky po tichomořské ostrovní státy – má pro Evropu stále větší strategický význam.

Země v Indopacifiku představují polovinu světové hospodářské produkce, upozornil vysoký představitel EU pro zahraniční věci Josep Borrell. To, co je potřeba, je „společná odolnost v tomto neklidném světě“, sdělil dále na třetím fóru EU-Indo-Pacifik s odkazem na války na Ukrajině a Blízkém východě. Na konferenci v Bruselu, která se konala 2. února, byli pozváni zástupci z východní Afriky, Indie a Asie.

EU a Indopacifik jsou přirozenými partnerskými regiony z hlediska obchodu a investic. EU je největším investorem, hlavním poskytovatelem rozvojové spolupráce a jedním z největších obchodních partnerů v indo-pacifickém regionu. Indo-pacifický region a Evropa se společně podílejí více než 70 % na celosvětovém obchodu se zbožím a službami a více než 60 % na přílivu přímých zahraničních investic. Obchodní výměna mezi Indopacifikem a Evropou je vyšší než mezi jakýmikoli jinými zeměpisnými regiony na světě, přičemž roční objem obchodu v roce 2019 dosáhl 1,5 bilionu eur. V regionu se nacházejí hlavní vodní cesty, které mají pro obchod EU zásadní význam, včetně Malackého průlivu, Jihočínského moře a průlivu Bab al-Mandab.

Důraz na bezpečnost

„Musíme spolupracovat v zájmu naší bezpečnosti, mnoha dimenzí bezpečnosti – i ekonomické bezpečnosti, kybernetické bezpečnosti, klimatické bezpečnosti, bezpečnosti proti manipulaci s informacemi [a] bezpečnosti proti terorismu,“ prohlásil Borrell.

Dále poukázal na nutnost „spolupracovat na společné prosperitě, která musí být udržitelná, odolná vůči hospodářským otřesům a musí zabránit narušení hodnotových řetězců. Tyto dlouhé hodnotové řetězce, které procházejí tisíce kilometrů od výrobců ke spotřebitelům, z Evropy do Indopacifiku a naopak, by se mohly stát cílem nového konfliktu.“

Také zmínil potřebu spolupráce v oblasti ekologizace ekonomik a společností, aby mohla být zajištěna energetická bezpečnost. Podle Borrella je totiž „udržitelná energie univerzálním zájmem“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.