Zelenskyj chce změnit celé vedení. Ukrajina potřebuje reset

V novém rozhovoru říká ukrajinský prezident, že jeho plány kádrových změn se netýkají jen velení armády. Ukrajina prý potřebuje kádrový “restart”.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli řekl, že k obnovení válečného úsilí Ukrajiny je zapotřebí rozsáhlé reorganizace vojenského a civilního vedení. Tato slova naznačují, že se blíží zásadní změny v jeho vládě.

Nedělní vystoupení ukrajinského prezidenta ukázalo, že Zelenskyj počítá nejen s výměnou současného velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného, ale že změny Zalužného přesahují.

Podle slov ukrajinských zdrojů, které jsou obeznámeny s průběhem diskuze, se zdá, že napětí mezi vojenským a civilním vedením, které narůstalo již několik měsíců, dosáhlo minulý týden bodu zlomu. Prezident si předvolal generála, aby mu sdělil, že je odvolán, rozhodnutí ale bylo odloženo, což vytvořilo v nejistém bodě války pocit nejistoty.

„Je nutný reset, nový začátek,“ řekl Zelenskyj italské Rai News. „Mám na mysli něco závažného, co se netýká jedné osoby, ale směřování vedení země.“

Ukrajinské síly se nacházejí ve zřejmě nejslabším bodě od léta 2022, píše list New York Times. V posledním roce rostla Zelenského frustrace ve vztahu k Zalužnému, protože boje zabředly do krvavé zákopové války. Postup prezidenta však byl opatrný, protože si dobře uvědomoval rizika spojená s výměnou populárního vojenského velitele.

Zalužnyj má podporu řadových vojáků, kteří ho vidí jako hrdinu, který dokázal zorganizovat obranu Ukrajiny v prvních měsících války. Jeho odvolání by mohlo posílit obavy z nestability válečného vedení a událost by využila ruská propaganda.

Prezident v rozhovoru dále řekl, že nemá na mysli jenom změny v armádním vedení: „Chceme-li zvítězit, musíme všichni tlačit stejným směrem a být přesvědčeni o vítězství.“

Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan uvedl, že možné změny ve vedení Ukrajiny byly konzultovány s Bílým domem, který se ale nebude vyjadřovat k personálním rozhodnutím. „Je svrchovaným právem Ukrajiny a právem ukrajinského prezidenta činit svá personální rozhodnutí,“ řekl Sullivan.

List New York Times už ale neuvedl, že 31. ledna 2024 do Kyjeva dorazila náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nulandová a jednala zde mimo jiné s prezidentem Zelenským.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.