Německý parlament schválil spolkový rozpočet na rok 2024

Rozpočet se kromě jiného zaměřuje na investice do budoucnosti, sociální zabezpečení, daňové úlevy a konsolidaci veřejných financí.

Po rozhodujícím zasedání rozpočtového výboru byl rozpočet v podstatě dokončen. Plánují se výdaje v celkové výši 476,8 miliardy eur. To je přibližně 5635 eur na obyvatele Německa.

Spolkový rozpočet se obvykle schvaluje v prosinci před rokem, na který se vztahuje. Rozhodnutí se však zpozdilo kvůli rozpočtové krizi vyvolané v listopadu (psali jsme zde – pozn. red.), kdy ústavní soud země rozhodl, že plán převést 60 miliard eur z prostředků určených na pandemii covid-19 do zvláštního fondu pro projekty v oblasti klimatu a transformace je nezákonný. Tváří v tvář výzvě, jak zaplnit chybějící finanční prostředky na energetické a klimatické programy, jakož i na další oblasti, se vláda rozhodla snížit výdaje na různé projekty o miliardy eur, přerozdělit fondy a vytvořit dodatečné příjmy, například zvýšením letecké daně.

V rozpočtu na rok 2024 stanovuje spolková vláda jasné priority v oblasti sociální spravedlnosti, hospodářských pobídek, investic do ochrany klimatu, posilování demokracie a mezinárodní soudržnosti.

Důraz je také kladen na vniřní bezpečnost – proto spolková policie získá dalších 1 000 nových pracovních míst. Je to nezbytné v boji proti kriminalitě.

Více peněz, než se původně plánovalo, je také k dispozici na boj proti antisemitismu, na politické vzdělávání a integrační kurzy. Dalších 300 milionů eur bylo vyčleněno na další zrychlení a digitalizaci azylových řízení. Posílen bude Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky – získá 1 160 nových zaměstnanců.

Další důležitou položkou v rozpočtu jsou opatření ohledně bydlení. Například program financování v objemu jedné miliardy eur je určen na podporu výstavby malých a cenově dostupných bytů, které potřebují například rodiče samoživitelé nebo senioři.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.